Българската национална асоциация "Активни потребители" и Европейската организация на потребителите BEUC представят за първи път в България знак за доверие и качество за интернет магазини - "Е-НАДЕЖДЕН". Знакът отличава добрите онлайн търговци в България, които освен законовите изисквания, предоставят и други ползи за потребителите, като това да имат ясна и лесно достъпна информация на сайта, да няма скрити такси, да предоставят преглед на стоката преди плащане. Изискванията към търговците са формулирани в 9 критерия на знака за качество.

Знакът помага за повишаване на потребителското доверие в българските онлайн търговци като гарантира, че те са сигурни и надеждни. Деветте критерия са публично оповестени и това позволява на всеки потребител, който открие че търговецът не спазва изискванията на сертификата, да подаде сигнал и на нарушителя да бъде отнето правото на ползване. 

„Подобен тип знак за доверие съществува в почти всички западни държави и неговото въвеждане в България е необходимо, тъй като онлайн потреблението се увеличава. Той ще предостави на потребителите сигурност, че онлайн магазинът, от който пазаруват, е проверен, и ще стимулира онлайн търговията у нас“, каза Богомил Николов, Изпълнителен директор на "Активни потребители".

В началната фаза на сертифицирането могат да кандидатстват само търговци, предлагащи стоки онлайн. Търговците с право на ползване на сертификатната марка ще имат лого „Е-НАДЕЖДЕН“ на интернет страницата си, което води към публичен регистър. Това гарантира, че онлайн магазинът е проверен и при възникнал проблем той носи по-голяма отговорност за разрешаване на спора. Знакът гарантира прозрачност, достъпна информация и сигурност, при пазаруване от тези търговци.

Кандидатстването на електронните търговци вече започна на сайта на знака "Е-НАДЕЖДЕН" - http://e-nadejden.bg/, където могат да бъдат видени и критериите за сертифициране, кои магазини са сертифицирани и правилата за ползване.

Спазването на критериите се контролира от независим орган – Борд за доверие. Удостоверението за правото на ползване на сертификатната марка „Е-НАДЕЖДЕН“ е със срок от една календарна година плюс първия месец на следващата година. След изтичане на срока, сертификатът се подновява за следващ период въз основа на нова кандидатура. 

Разберете повече за знака за доверие и качество „Е-НАДЕЖДЕН“  на
www.e-nadejden.bg 

Прочетено: 970