Питър Москович, еврокомисарят по данъците, предупреди във вторник (20 февруари), че е решен да въведе ново законодателство за данъчно облагане на цифрови компании следващия месец.

"Знам, че това ще повдигне някои вежди в тази публика. Това се случва ", каза Московичи, по време на конференция за МСП, организирана от британската лобистка група DigitalEurope.

Ръководителят на данъчната администрация на ЕС се обърна към някои от участниците в конференцията от някои компании, които вероятно ще бъдат засегнати от законодателството. Други участници в събитието представиха многонационални фирми като Google, Microsoft и Intel.

"Цифровото данъчно облагане вече не е въпрос на" ако "- този кораб е плавал", добави Московичи. Съобщението на Европейската комисия за предложението е насрочено за 21 март.

Френският комисар, който е от Социалистическата партия, каза пред участниците в конференцията, че има "дълбоко разминаване между местата, където се генерират цифрови печалби и къде се облагат, ако изобщо се облагат".

Той посочи, че приходите на технологичните гиганти са се увеличили - и данъчното облагане не е последвало. Средният годишен ръст на приходите за "най-големите цифрови фирми" се е движил с около 14% от 2011 г., в сравнение с ръст от 0,2% за други мултинационални компании и 3% за IT и телекомуникационни компании.

Москович повтори ангажимента си да работи с ОИСР за международно решение, въпреки че това ще отнеме повече време за преговори. Той настоя, обаче, че предложението от март, което той определи като "проста мярка на равнище ЕС", е необходимо, за да се успокоят нарастващите опасения на държавите-членки относно данъчните плащания на международните технолози.

Тези опасения "сега се споделят на най-високо политическо равнище в много европейски правителства", каза Московичи.

Франция, Германия, Испания и Италия поведоха искането за законодателство през миналата година и получиха подкрепа от други държави-членки.

Но шепа държави, водени от Ирландия и Люксембург, се отказаха от плановете на члена на Комисията. Всички държави-членки трябва да се споразумеят единодушно за всяка законова промяна в данъчното законодателство на ЕС.

Прочетено: 2198