Страната ни има значителен капацитет от професионалисти в областта на инженерното образование, като цяло. България трябва да се завърне в челните редици на високите технологии и иновациите, чрез поемане на нормативен ангажимент от държавата в изграждането на нови енергийни мощности и на инфраструктура за електромобилност.

Това е един от изводите от проведената днес (26 февруари 2018 г.) конференция на тема „Електромобилността и ядрената енергетика – за едно по-добро и устойчиво бъдеще“. Съорганизатори на първия по рода си форум у нас са националната браншова камара за електрическа мобилност – Индустриален клъстер „Електромобили“ (ИКЕМ) и Българско ядрено дружество (БЯД) .

Акценти на форума бяха екологичните енергийни модели, интелигентната електрическа мобилност и достигане на световни стандарти в тези сфери.

Бяха изнесени данни, че ядрената енергетика осигурява 11% от световното и 27% от европейското производство на електроенергия, като 53% от беземисионно произведената електроенергия е от ядрени източници. Така са спестени над 56 Gt CO2 от 1971 г. насам, което е равно на двугодишните емисии на цялата световна икономика.

Не е случайно, че от Топ 15 на иновативните държави, според „Бизнес инсайдър”, десет от тях (Швейцария, Швеция, Холандия, САЩ, Обединеното кралство, Финландия, Германия, Република Корея, Япония, Франция) са световни лидери в използването на енергия и от възобновяеми енергийни източници и от ядрени реактори. Голямата част от същите тези държави, заедно с Китай, Индия и Канада съставляват и 11 от 12-те държави, водещи в използването на електрическа мобилност, според Международната енергийна агенция към ООН.

ИКЕМ и БЯД се обединиха около разбирането, че като партньори и единомишленици, заедно ще работят за безопасното използване на всички съвременни форми за производство и потребление на електроенергия, както възобновяеми енергийни източници, така и достиженията на ядрената наука в енергетиката, медицината и индустрията.

Форумът се проведе в непосредствено след церемонията по връчването на Годишните награди на ИКЕМ „Кубратов меч“ - за принос в сферата на електрическата мобилност в България за 2017 г.

вж. ПРЕЗЕНТАЦИЯ и СНИМКИ

Прочетено: 2346