В четвъртък, 14 юни, ще има два часа прекъсване на работа, а от 25 юни започва ефективна стачка на бранш "автобусни превози".

Според тях, внесеният в парламента законопроект за автомобилна камара е излишен при наличието на агенция "Автомобилна администрация" и Министерство на транспорта. Те смятат, че промените само ще задълбочат корупцията в сектора.

Протестът е подкрепен от работодателски организации.

„Подкрепяме ги, тъй като ние имаме прецедент - вече с няколко такива сдружения, на които са прехвърлени частично регулаторно-държавни функции и по този начин се изтласкват малките и средни предприятия от сфери на дейност от сектора на икономиката, които са регулирани по такъв специфичен начин“, поясни заместник-председателят на Стопанската камара Димитър Бранков.

 Законът създава условия за картели и корупция, пише в протестно писмо до Народното събрание и транспортното министерство, подписано от 10 браншови организации в сферата на транспорта.

"Писмото е подписано от абсолютно всички сдружения в автобусните превози, което представлява 100% от бранша. Мотивите на вносителите на закона са доста спорни. Законът се нуждае от промени, защото проблемите са десетки, но издаването на лиценза е най-малкият проблем от всичките. Точно заради тези мотиви и един куп текстове за промяна на закона се взе решение още от 14 юни да преустановим превозите за 2 часа, а от 25 юни започваме постоянни ефективни стачни действия, каза Ивайло Константинов от Националното сдружение на автобусните превозвачи в интервю за предаването „Преди всички“.

По думите му с промените в закона се увеличават административната и финансова тежест за превозвачите и сред тях има дълбоки съмнения, че по този закон работят конкретна група, които вече са подготвили всичко.  

Депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов, който е и един от вносителите на законопроекта заяви, че не е чул досега конкретни обвинения за това, че законопроектът създава условия за картели и корупция: „Чух само, че се създавали такива практики. По отношение на националния компетентен орган навсякъде в Европа наистина е Министерството на транспорта или упълномощени от него други служби. В нашия законопроект предвиждаме същото. Лицензите ще се издават от министъра на транспорта или оправомощено от него лице, така че няма две мнения по въпроса. Националният компетентен орган ще бъде министърът на транспорта, а ако той реши да упълномощи някой – това е негово право“.

Камарата ще издава свидетелства за професионална компетентност и финансова стабилност, уточни той: „Защото кой по-добре знае каква е професионална компетентност и финансова стабилност на един превозвач, ако не те самите. Именно поради причината, че трябва да се разтовари малко агенция "Автомобилна администрация" от задълженията си, защото тя освен, че издава лицензите, тя ги отнема и контролира спазването на дейността“.

Цялото интервю с Ивайло Константинов и Станислав Иванов чуйте в звуковия файл

Прочетено: 2656