Министерство на външните работи информира за следните по-важни моменти от въведената нова политика и законови промени във връзка с упражняването на частна дейност в Куба, чиято цел е усъвършенстването на кубинския икономически модел.

Разрешена е нова форма за малък съвместен частен бизнес на няколко физически лица с лицензирана от държавата дейност, т.нар. неселскостопански кооперативи в строителния сектор, транспорта, производството на мебели, дограма, обувки, дрехи, храни и др. Всички те функционират чрез разрешителен режим под формата на лиценз по одобрен от държавата Списък на дейностите, без определянето им на този етап като юридически лица.

На 10 юли т.г. в извънредния 35-ти брой на Държавен вестник са публикувани 20 законови разпоредби, съдържащи мерки, с които се правят промени в Списъка на дейностите, в изискванията и задълженията по разрешените дейности и в данъчните задължения на дребните частници. Съгласно тях, голяма част от дейностите се групират, за да има ефективност и улесняване на вземането на разрешения за упражняването им. Съществуващите в момента 201 дейности са групирани в нови 123. Новост е ограничението за даване само на едно разрешение за един вид дейност на един човек. Няма да бъде възможно един предприемач да има разрешения за различни дейности, т.к. по техните разбираниятой се превръща в „собственик на много бизнес дейности“ и „това не е духът на политиката за дребна частна дейност“. Всички, които към момента имат издадени разрешителни ще могат да упражняват дейността, за която са им издадени и в бъдеще. За 98.4 % от работещите на собствена сметка няма да има модификации в разрешенията им, промените се отнасят само за 1.6%, които ще имат право в тримесечен срок от влизането на новите разпоредби в сила да направят промени в дейността си. Въвеждат се промени и при предоставянето на транспортни услуги – организацията на частната дейност за превоз на хора и товари.

В момента самонаетите лица в Куба са 591 456, което представлява 13% от трудово заетите в страната. Дейността им улеснява процеса на трудовото преструктуриране, започнало през 2009 г. и допринася за създаването на нови работни места, като в същото време дава възможност на държавата да се освободи от по-маловажни дейности и да се съсредоточи в основните стратегически направления за развитието на нацията.

За първи път се дава възможност на отдаващите под наем жилища, стаи и пространства да се договарят и с фирми, предприятия, институции, организации, а не само с физически лица. Разрешения за нови ресторанти, барове, зали за развлечения и разрешения за отдаване под наем на жилища и помещения ще се получават само след одобрението на Съвета към градската администрация.

Забранява се на частните учители по музика, изкуства, чужди езици, машинопис, учители по различни учебни предмети от системата на образование в страната, да основават училища и академии, да наемат на работа други учители или инструктори, да организират мероприятия с конкурентна дейност. Не могат да се създават агенции за недвижими имоти, нито агенции за управление на недвижима собственост, нито кантори за събиране и представяне на документи пред държавните органи за сделки с недвижими имоти.

Променят се данъчните задължения, като от 123-те дейности 71 ще са подчинени на общата данъчна схема, а 52 – на опростената данъчна схема. Премахва се изцяло неплащането на данък при наемане до 5 души работници, като тази промяна се отнася за всички дребни частници, включително артистични колективи и кооперации.

Обнародвана е и нова схема за данъчно облагане за наемането на допълнителна работна ръка в дребната частна дейност. Увеличават са данъчните квоти за работещите в Хавана с разрешения по 41 дейности, а за работещите на останалата територия на Острова с разрешения по 20 дейности, което засяга около 25 000 частници. За други дейности има намаление на данъците.

Въвежда се изискването за откриване на банкова сметка за всички дребни частници с разрешения за работа в секторите: гастрономия, отдаване под наем, строителство и транспорта. Основните операции на съответния частник трябва да минават през тази банкова сметка.

Законодателят е предвидил строги санкции за нарушения на новите разпоредби, които могат да доведат до отнемане на лиценза за дейност за срок от 2 години или завинаги.

Новите разпоредби ще влязат в сила 150 дни след обнародването им в Държавен вестник, т.е. на 7 декември 2018 г.

 

Прочетено: 913