Стартира “Ваучерна схема за предоставяне на услуги за емитиране на ценни книжа на малки и средни предприятия”

Схемата е подходяща за микро-, малки и средни предприятия.

Обръщаме внимание, че ще бъде под формата на ваучери, които ще се изплащат на инвестиционния посредник.

Стойността на ваучера ще бъде изплатена само при осъществяването на успешна емисия. За успешна емисия се счита набирането на капитал равен на или по-голям от 500 000 лв. 

През този периода предприятията трябва да получат:

(1) одобрение на инвестиционния проспект за емитиране на ценни книжа от КФН, и

(2) да обявят и да осъществят успешна емисия за набиране на капитал (първично публично предлагане) чрез фондовата борса или чрез метода букбилдинг.

  • Обща информация

Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/ подписа Договор № BG16RFOP002-2.15-0001-C с наименование „Ваучерна схема за предоставяне на услуги за емитиране на ценни книжа на малки и средни предприятия“ по процедура BG16RFOP002-2.015 – Подкрепа за растеж на малките и средни предприятия (МСП) чрез пилотно прилагане на ваучерни схеми от ИАНМСП по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Проектното предложение е изготвено на база стартираща пилотна ваучерна схема за малки и средни предприятия (МСП).

  • Бюджет

Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 1 661 051.00 лева.

  • Цел

Ваучерната схема за предоставяне на услуги за емитиране на ценни книжа на капиталовите пазари е насочена към осигуряването на достъп за българските малки и средни предприятия (МСП) до финансиране от капиталовите пазари посредством предоставянето на стимули за свързване с доставчиците на услуги в областта на емитирането на ценни книжа. Целта на проектното предложение е повишаване на капацитета на малките и средни предприятия за конкурентен, устойчив и динамично развиващ се бизнес чрез предоставяне на услуги, свързани с емитиране на ценни книжа на капиталовите пазари. Успешното реализиране на проекта ще допринесе за развитието на българските малки и средни предприятия (МСП) и стимулиране на основните им дейности чрез привличането на допълнителни частни инвестиции.

  • Очаквани резултати

Очакваният резултат е минимум 30 предприятия да получат ваучери, с които да обезпечат подготовката на проспект за емитиране на ценни книжа от посредника, както и пласирането на ценните книжа в страната и чужбина. В резултат се очаква набирането на над 15 000 000 лв. допълнителни инвестиции в малките и средни предприятия. Минималното изискване за да бъде изплатен ваучера е при емитирането на ценни книжа да бъде набран частен капитал от минимум 500 000 лева.

  • Допустими кандидати

Допустими кандидати са микро, малки или средни предприятия, които развиват своята основна икономическа дейност в една от групите дейности, определени в Националната стратегия за насърчаване на МСП 2014-2020 като високотехнологични, средно високотехнологични, нискотехнологични и средно нискотехнологични промишлени производства или интензивни на знание услуги.

Високотехнологични и средно високотехнологични  промишлени производства:

С20 „Производство на химични продукти“

C21 „Производството на лекарствени вещества и продукти“

C26 „Производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти“

С27 „Производство на електрически съоръжения“

С28 „Производство на машини и оборудване, с общо и специално предназначение“

С29 „Производство на автомобили, ремаркета и полуремаркета“

С30 „Производство на превозни средства, без автомобили“

Интензивни на знание услуги:

J58 „Издателска дейност“

J59 „Производството на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“

J60 „Радио- и телевизионна дейност“

J61 „Далекосъобщения“

J62 „Дейности в областта на информационните технологии“

J63 „Информационни услуги“

М72 „Научноизследователска и развойна дейност“

Нискотехнологични и средно нискотехнологични  промишлени производства:

С10 „Производство на хранителни продукти“

С11 „Производство на напитки“

С13 „Производство на текстил и изделия от текстил, без облекло“

С14 „Производство на облекло“

С15 „Обработка на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм“

С16 „Производство на дървен материал и изделия от дървен материал и корк, без мебели; производство на изделия от слама и материали за плетене“

С17 „Производство на хартия, картон и изделия от хартия и картон“

С18 „Печатна дейност и възпроизвеждане на записани носители“

С19 „Производство на кокс и рафинирани нефтопродукти“

С22 „Производство на изделия от каучук и пластмаси“

С23 „Производство на изделия от други неметални минерални суровини“

С24 „Производство на основни метали“

С25 „Производство на метални изделия, без машини и оборудване“

С31 „Производство на мебели“

С32 „Производство, некласифицирано другаде“

С33 „Ремонт и инсталиране на машини и оборудване“.

  • Механизъм на изпълнение на ваучерната схема.
  • ИАНМСП стартира процедура по набиране на заявления за получаване на ваучер във ваучерната схема;
  • Предприятията-кандидати подават заявление за получаване на ваучер по електронен път;
  • В срок от 10 работни дни от постъпване на формулярите за участие, ИАНМСП извършва оценка по реда на тяхното постъпване;
  • Първите 30 одобрените кандидати получават ваучер за предоставяне на консултантски услуги от лицензираните инвестиционни посредници към КФН;
  • Съставя се резервен списък с одобрените предприятия след първите 30;
  • Инвестиционният посредник докладва и отчита изпълнението на услугите в съответните отчетни форми и документи, указани от ИАНМСП в пакета документи за кандидатстване и изпълнение, публикувани при обявяването на ваучерната схема;
  • След представяне на искане за плащане и отчетните документи, доказващи изпълнението на дейностите по ваучера, ИАНМСП извършва документална проверка в срок от 5 работни дни;
  • Стойността на ваучера се изплаща само при осъществяването на успешна емисия.
  • Срокове

Набирането на проектните предложения се очаква да стартира през месец септември тази година, съгласно индикативния график за изпълнение на договора чрез подаване на заявления за ваучери от страна на МСП.

Приемът ще продължи 24 месеца от обявяването му. При изчерпване на заделения ресурс своевременно ще бъде подписан нов договор за предоставяне на допълнителни средства за инициативата.

В срок от 10 работни дни от подаването на всяко предложение, екипът за управление на проекта извършва оценка по реда на постъпване на заявленията за участие.

Одобрените кандидати ще получат ваучер за използване на консултантски услуги от лицензираните инвестиционни посредници към КФН. В случай, че бъдат получени повече от 30 проектни предложения се съставя „резервен списък“.

Максималната продължителност на изпълнение на дейностите/услугите по ваучера е не повече 9 месеца след издаването на ваучера. През този периода предприятията трябва да получат: (1) одобрение на инвестиционния проспект за емитиране на ценни книжа от КФН, и (2) да обявят и да осъществят успешна емисия за набиране на капитал (първично публично предлагане) чрез фондовата борса или чрез метода букбилдинг.

След приключване на публичното предлагане емисията следва да бъде регистрирана на някой от пазарите, организирани от Българска фондова борса – София.

Стойността на ваучера ще бъде изплатена само при осъществяването на успешна емисия. За успешна емисия се счита набирането на капитал равен на или по-голям от 500 000 лв.

В случай, че гореописаните дейности не бъдат изпълнени в упоменатия срок, ваучерът автоматично се пренасочва към предприятие от „резервния списък“.

  • Подаване на проектно предложение по настоящата процедура

Извършва се по електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020) единствено с използването на Квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула „Е-кандидатстване“ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.

Прочетено: 1819