вж. ВИДЕО

Влизането в сила на Наредба Н18 на НАП за смяна на касовите апарати и софтуерите за продажба трябва да се отложи до края на 2019 г. за всички фирми, защото бизнесът няма да се справи и е възможен колапс на икономиката, каза на пресконференция днес (18.01.2019 г.) Ясен Танев, учредител на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер.

Влизането на наредбата няма да доведе до намаляване на сивата икономика, каза Павлин Петров, съпредседател на Българската асоциация на заведенията. Тези, които досега са нямали касови апарати, ще продължат да нямат, подчерта той.

Бизнесът, който работи на светло, се облага с такси за лицензи и разрешителни, а този, който работи на тъмно, не се контролира по никакъв начина, каза Магдалена Милтенова, председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта. Тя посочи, че сега се спират за две седмици частни автобуси, ако шофьорът не издаде билет на пътник, но същата мярка не се прилага, например, към автобусите на градския транспорт, макар и там да пътуват нередовни пътници.

Не е проблем даването на 200 и 500 лева за касови апарати, променят се обаче бизнес процесите и системите, които го обслужват. Когато имате малък магазин, можете да смените касата и компютъра, който я обслужва, но средните и големи фирми, със сложна организация на продажби, ще срещнат трудности, посочи Ясен Танев.

Прочетено: 5049