Възнагражденията на българските управляващи директори са запазили нивата си през 2018 г. Доколкото има незначително увеличение, то е резултат най-вече от инфлацията. Това показва годишният анализ на Българската екзекютив сърч асоциация (БЕСА) сред компаниите, използващи услугите за директно търсене на висш мениджърски персонал. Изследването е изготвено на базата на възложени на БЕСА проекти и не претендира за представителност. В него са включени компании с персонал над 300 служители и оборот над 10 млн. евро.

Мениджърски възнаграждения през 2018 г.

Позиция Годишен доход (хил. лв.)
Генерален мениджър / Изпълнителен директор 110-135
Управител на център/Site Manager 86-104
Оперативен директор (непроизводствени компании) 62-74
Плант мениджър 78-94
Оперативен директор (производствени компании) 63-77
Финансов директор 79-98
Търговски директор 78-94
R&D/IT Директор 100-125
Маркетинг директор 54-66
Директор Верига на доставки 45-60
Директор Човешки ресурси 59-71

Източник: БЕСА

По-големи отклонения в заплащането на топ мениджърите се наблюдават в замисимост от сектора, собствеността и размера на компаниите, както и от прилагането на фирмени стратегии. Все още има компании с чуждестранни ръководители, но разликата в заплатите им с тези на локалните лидери все повече се стопява. Разграничението идва по-скоро от бонусите за изпълнение, предоставянето на акции или опции и допълнителните придобивки.

Непосредствено след управляващите директори по възнаграждение се нареждат ръководителите локални операции. Когато става въпрос за технологичния сектор тези позиции са достигнали върхово равнище, а условията са изцяло различни и индивидуално договорени в зависимост от нивото на бизнес услугата, използваната технология, екипът, който трябва да бъде ръководен, както от обхвата и мащаба на работната позиция.

Позицията на IT директор също е "поскъпнала", като тенденцията е видима във всички отрасли – IT поддръжка, продуктови софтуерни компании, фирми с вътрешни IT отдели, центрове, предоставящи (не само) IT услуги. Предизвикателството при подбора на кадри за тези роли остава в намирането на хора с лидерски компетенции и технически умения. Нараства търсенето на висши и средни мениджъри с експертен опит в секторите на кибер и информационната сигурност. Други позиции, които покачват нивото си на значимост за компаниите, са chief digital officer и chief transformation officer. Поради тези причини БЕСА очаква нарастващо търсене на такива професионалисти през следващите няколко години.

Плант мениджър/директор остава една от топ 5 най-високо платени позиции, като това е резултат от голямата активност и конкурентност в промишления сектор, наблюдавана през последните години. Нови фирми влизаха на пазара, други инвестираха в разширяване на мощности, а трети стартираха изцяло нови производства. От БЕСА обаче не очакват тази тенденция да се запази през следващите години, тъй като вече се наблюдава забавяне на откриването на нови производства и инвестиране по-скоро във вътрешни програми за допълнителна ефективност и възможности за развитие на бизнеса.

Интересно е, че докато заплащането на плант мениджърите се увеличава, нивата на възнагражденията на оперативните директори в производството намаляват. Подобна низходяща тенденция се наблюдава и в заплащането на ръководителите на верига доставки.

Заплащането на финансовите и търговските директори запазва сходно ниво с това на плант мениджърите. И двете позиции се развиват с нормалните за пазара темпове и остават основни за бизнеса, посоват от БЕСА. Движението при финансовите директори обаче е било по-сериозно, отколкото това при директорите продажби.

Ролята на маркетинг директора на местно ниво не е показала изменения през последната година – нито като активност, нито като възнаграждение. Наблюдават се промени, произтичащи от инфлацията на заплатите, но това засяга основно по-ниски позиции.

Интересно е, че позицията на директор човешки ресурси става все по-ценна, тъй като в днешно време е от решаващо значение да се поддържа целостта на екипите и следователно - бизнесът. Възнаграждението надминава нивата на средната заплата при директорите маркетинг и верига на доставки и продължава да расте. Тенденцията се движи предимно от технологичния и производствен сектори, но предизвикателствата по привличане, задържане и преквалификация на хората стават толкова обострени, че правят познанията и експертизата в областта все по-ценни навсякъде.

Прочетено: 4594