Общият индекс на цените на производител през март 2019 г. се покачва с 0.7% спрямо предходния месец. По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - с 2.0%, в преработващата промишленост - с 1.4%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се наблюдава спад с 1.6%.

По-съществен ръст на цените в преработващата промишленост[1] е отчетен при производството на основни метали - с 4.2%, и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1.4%, докато понижение е регистрирано при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 0.8%, и при производството, некласифицирано другаде - с 0.6%.

Общият индекс на цените на производител през март 2019 г. нараства с 4.6% в сравнение със същия месец на 2018 година. Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7.0%, и в преработващата промишленост - с 4.2%, а в добивната промишленост е отчетено намаление с 1.9%.

В преработващата промишленост по-съществено покачване на цените се наблюдава при: производството на тютюневи изделия - със 7.9%, производството на основни метали - със 7.4%, и ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 3.9%.

Вижте пълния текст ТУК!

________________

[1] В текста не са цитирани дейностите, които според Закона за статистиката са конфиденциални и представляват статистическа тайна.

 

Прочетено: 5808