Разходите за труд в България се увеличават средно с 12.9% през първото тримесечие на 2019 г., показват данни на Евростат. Само за частния сектор темпът на прираст е 12.3%. За справка, през периода октомври - декември миналата година ръстът на годишна база общо за цялата икономика беше двойно по-нисък. Така България се позиционира на второ място в ЕС след традиционния лидер - Румъния, където е отчетен плюс от 16.3%. На трето и четвърто място попадат Словакия с 8.7% и Латвия с 8.5%.

В повечето от страните от региона, включително България, фактор са увеличените минимални работни заплати заради стремежа за настигане на средноевропейските доходи, както и недостигът на хора. Така темповете на прираст на разходите за труд в държавите от Централна и Източна Европа продължават да са няколко пъти по-високи в сравнение със страните от еврозоната, където увеличението през първото тримесечие е 2.4%.

"При настоящия дефицит на кадри на пазара на труда тази тенденция неизбежно ще продължи и най-вероятно ще се ускори", според Георги Ангелов от института "Отворено общество".

Къде растат най-бързо

С най-голямо увеличение са разходите за труд за учителите и педагогическият персонал, чиито заплати продължават да се покачват по обявения от управляващите план (да се удвоят до края на мандата на този кабинет). С бюджет 2019 г. например бяха заделени над 300 млн. лв. за увеличението на възнагражденията в този сектор. Така през първото тримесечие на тази година разходите за работещите в образованието се увеличават средно със 17.9% на годишна база, като повишението идва както от по-високи заплати, така и от други разноски за осигуровки и данъци. Средният ръст в Европа е далеч по-скромен - 2.9% в ЕС и 2.5% в еврозоната.

Разходите за персонал в енергетиката пък са се повишили с темп, близък до средния за страната - 12.4%. Той обаче не идва толкова от по-високи заплати (макар че и те нарастват), колкото от голямо увеличение на другите разноски за персонал. Разходите, свързани с осигуровки и данъци на работещите в енергетиката, се повишават с цели 24.4% през първото тримесечие спрямо година по-рано.

Разноските на фирмите в строителния сектор пък са на последно място в класацията в България с "едва" 8.4% увеличение на годишна база, като тук растежът идва и от заплати, и от други разноски.

Лидерът Румъния

Румъния продължава да е страната в ЕС с най-високи разходи за труд с годишно увеличение от 16.3% през първото тримесечие. Големият фактор там е правителството, което от години целенасочено увеличава минималната работна заплата и възнагражденията на всички работещи в публичния сектор. Успоредно с това понижи подоходния данък от 16% на 10% и прехвърли всички плащания за осигуровки изцяло върху работещите.

Тази политика води и до най-високата инфлация в ЕС - 4.4% през май по Европейския индекс на потребителските цени при средно 1.6% в ЕС по данни на Евростат.

 

Източник: Капитал

Прочетено: 3566