Мирослав Александров е изпълнителен директор на "Брамас 96" - фирмата собственик на екарисажа в Шумен (член на БСК). Преди година и половина предприятието бе спряно от инспектори на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) с неубедителни мотиви. То остана затворено дори в разгара на епидемиите по животните през миналата и през тази година. Преди дни БАБХ разреши на екарисажа да работи, но не му възлага никакви дейности. Агенцията има неразплатени задължения към предприятието, които са за милиони левове. Междувременно прокуратурата започна проверка на БАБХ заради разследването на журналистката Генка Шикерова за съмнителни обществени поръчки, при които двата големи екарисажа в България - в Шумен и във Варна, са отстранени, а обезвреждането на огромни количества животински отпадъци е поверено на две фирми, които разполагат с непригодни при епидемия инсинератори. На фирмите до края на годината ще бъдат платени 60 милиона лева.

- Какви бяха мотивите на агенцията по храните, с които екарисажът в Шумен бе затворен за година и половина? Според становището на ветеринарния лекар става въпрос за паяжини, стар шкаф и ронещи се повърхности. Наистина ли законът предвижда цяло предприятие да бъде затворено заради такива забележки?

- Не, разбира се. Това беше просто мотив. Затварянето беше поръчано от политически фигури, които стоят нависоко.

- Кои са тези фигури?

- Имам подозрения кои са, но нямам конкретни доказателства, затова не мога да кажа. Но е очевидно, че имат пълната подкрепа на БАБХ и на министерството.

- Екарисажите подлежат на тежък контрол не само от страна на българските власти, но и от европейски чиновници. Как така според инспекторите от ЕС при вас всичко е наред, а българските власти затварят предприятието?

- Безспорно контролът от ЕС е много сериозен. Но явно в България по-важни са нечии икономически интереси - мисля, че има пряка връзка между проблемите, които има нашето предприятие, и собствениците на инсинераторите, с които предпочита да работи БАБХ.

- След като агенцията по храните най-после видя, че екарисажът в Шумен отговаря на всички изисквания и може да работи, ще участвате ли в мерките срещу африканската чума по прасетата в момента?

- Имаме готовност за работа, дори от няколко дни вече работим за други клиенти. Разбира се, че ще участваме, ако ни потърсят услугите, ако не ни ги потърсят - няма да участваме.

- Как си обяснявате факта, че БАБХ има сключени договори за събиране, транспортиране, съхранение и обезвреждане на умрели животни от фермите, в които няма зараза, с фирмите "ЕКО БГ-СЖП" ООД и "СИН КРЪСТ 2016" ООД, въпреки че става дума за инсинератори, които са с много малък капацитет - в пъти по-малък от възможностите на екарисажа в Шумен?

- Техният капацитет възлиза на кръгла нула. Тези така наречени инсинератори са бутафорни съоръжения (като онези катаджийски автомобили, направени от картон, за да стряскат отдалече шофьорите). Те не са годни за употреба, а бяха използвани, за да могат определени хора да източват държавни пари. Инсинераторът е една обикновена пещ, работи на принципа на директното изгаряне, докато в екарисажа се използва автоклавен метод, който и е надежден, и не носи никаква опасност за околната среда. Това е същото като тенджера под налягане, само че вътре има разбъркващо устройство, достига се определена температура и налягане, при които всякакви организми - бактерии, вируси, болестотворни агенти, умират. Излишните води се изпаряват, а това, което се получава като остатък, е много добър енергоизточник и намира добро приложение в инсталациите за биогаз, инсталации за директно изгаряне за добив на електроенергия и други.

- Има ли основание за притеснение, както казват от БАБХ, че превозването на животни до екарисажа означава допълнително замърсяване и болести?

- Абсолютно никакво основание няма. Дори и да има някакво съмнение, нашите автомобили, с които превозваме животните и разполагаме, са херметизирани, как от тях може да изтече някаква зараза?! Един автомобил може да вози девет тона, като разполагаме с 22 товарни автомобила. Много интересен и показателен е един случай отпреди дни. В Русенско, в Голямо Враново, има огнище на чумата по свинете и там се евтаназират в момента здрави животни. Директорката на фермата беше подала писмено запитване до земеделския министър Десислава Танева възможно ли е здрави, умъртвени животни да бъдат превозени до екарисаж, а отговорът бил отрицателен, тъй като това можело да разпространява зараза.

- Как така ще се разпространява зараза от здрави животни?

- Разбира се, че няма как. Просто се обслужват икономически интереси. Фирмите, които ще загробват, няма да го правят безплатно. Няма никаква зараза при тези животни, но въпросът е къде ще отидат парите - при нас или при други фирми.

- Според договорите с фирмите с инсинератори, изпълнителите са длъжни да реагират до 48 часа след подаване на сигнал за мъртви животни от областите, които обслужват, да ги съберат и да ги обезвредят. Това не е ли много по-опасно от транспортирането?

- Не може да се твърди със сигурност това. Въпросът е, че инсинераторите трябва да са там на място. Трябваше да са в Русе и да работят, но те отсъстват, защото са бутафорни и не могат да работят. Използвани са само за камуфлаж. Чрез тяхното наличие се точат пари, а ако беше обратното, те щяха да работят.

- Не е ли опасно да стои едно мъртво животно 48 часа, какъвто е срокът, няма ли да се разнесат още повече зарази? Някои експерти твърдят, че вирусът мутира и става дори по-опасен за животните.

- Да, разбира се, че е опасно. Ако някой ни извика, екарисажът ще реагира, но никой не ни търси.

- Вие водите съдебни битки с държавата? За какво са делата и докъде стигнаха?

- Битките ни бяха против затварянето. Водим и дело за дължими суми, то е на трета съдебна фаза във ВКС. Държавата, и по-точно БАБХ, ни дължи 8 млн. лв. за година и половина - за изпълнени дейности през цялата 2017 г. и половината от 2018 г. Агенцията в лицето на Дамян Илиев се опита да ни убие финансово, като не ни плаща. Когато не успя и ние оцеляхме въпреки всичко, ни затвориха директно - това беше последният пирон в ковчега, който ни забиха. Само че и той не проработи и пак отворихме.

- С какви мотиви БАБХ отказва да ви плати заработеното?

- Никакви, няма мотиви. Казват ни дежурното: "Няма пари". Тези хора се опитаха да ни унищожат финансово по този начин. Без обяснения, просто не ни се плащаше и това е.

- Имате ли други клиенти освен държавата?

- Да, разбира се, има фирми, с които редовно работим. Не зависим от поръчките на държавата. Но би било добре - и в интерес на обществото, и в наш икономически интерес, да работим с държавата. Уви, това не се случва. Засега нямаме запитвания и покана да работим с тях.

- Имате ли поръчки, свързани с чумата от някои свинеферми?

- Не, нямаме. Те трябва да се допитат до Министерството на земеделието и поради тази причина нямаме поръчки. Точно това се случи с фермата от Голямо Враново и отказа на министър Танева. Борбата с чумата е под контрола на държавата и когато животните са от кризисен район, задължително трябва да има мнение от компетентния орган, а то е отрицателно. Която и фирма да поиска да използва услугите на екарисажа заради чумата, трябва да получи разрешение от държавата.

- Знаете ли какво се случва с екарисажа във Варна? Работи ли?

- Да, работи, но е в същото положение като нас. Не работи с държавата, само с частни клиенти.

 

Прочетено: 6932