Осемдесет процента от професиите на бъдещето все още не са измислени, казват мъдри хора от големи трибуни днес. А "Какъв ще станеш като пораснеш?" е объркващ въпрос, който родителите би следвало да задават с едно наум. Голямата ни цел е да образоваме подобаващо децата, при условие че три четвърти от днешните студенти ще работят нещо, което все още не сме го измислили.

Децата обаче нямат подобни притеснения. И понеже бъдещето е в техните ръце, решихме да се допитаме именно до тях относно професиите, които биха били перспективни след трийсет години. Срещнахме се с четири хлапета на по десет години, които ни осведомиха за цели шест потенциални професионални занимания на бъдещето.


 
Ива

Ива е творческа личност - обича да свири на пиано и има зад гърба си малки сценични изяви. Винаги носи под ръка куфарче с художнически пособия, за да се отдаде на порива за рисуване, когато я споходи. Но най-вече се увлича по историята – любимият й предмет в училище. Най-интересни са й египетската цивилизация и Древна Гърция. Набързо може да ти изброи имената на по-важните божества и богове от която и да е от двете цивилизации и да ти разкаже кой от тях за какво е бил отговорен в исторически план. Това, за което е я грижа най-много обаче, е планетата и готови ли са хората да я пазят. Затова Ива изобрети нова позиция на пазара на труда.

Професия: Учител в училище за природата на Земята

"Професията, която мисля, че ще съществува със сигурност, е учител в училище за природата на света. Те учат хората как да се грижат за животните и растенията и да не замърсяват. В това училище хората учат и разбират. То се посещава от ученици от всички възрасти – деца, родители всички, които замърсяват. Става така: учителят се разхожда сред природата и когато забележи, че някой изхвърля боклуци, го убеждава да посети това училище, за да може да се научи как да се грижи за природата, без да я замърсява.

Училището се намира в гората, не много далеч и може да се стигне с кола. Направено е от паднали пръчки от дърветата, които се използват като естествени материали и не замърсяват. Ето тук, виж как съм направила прозорците с две пръчки ей така. А покривът се отваря и затваря, за да влиза слънчева светлина, защото вътре няма лампи. Слънцето служи и за отопление.

Учителите в това училище идват от различни страни и говорят различни езици, за да могат хора от целия свят да го посещават. Първоначално правят тест на всеки ученик и го изпращат в различен клас. Например учат математика с растения. Също така те самите се учат да отглеждат растения и да се грижат за тях."
 

 
Божидар

Божи е млада надежда за българския баскетбол, футбол, колоездене, бягане на къси и дълги разстояния и правене на бели, преди някой възрастен да е успял да разбере какво и откъде се е случило. И понеже прекарва всеки свободен ден сред природата заедно със семейството си, му хрумва идеята как в бъдеще хората ще успеят да съберат бъдеще и минало на света в едно.

Професия: Пазител на праисторията на света

"Това е един зоолог, който е много умен и е върнал времето назад с технологии. Изобретил праисторически парк, който се намира в някаква дива джунгла. Живее в дървена колиба в парка, защото е беден, но не му трябват пари. Успял да върне отново динозаврите и те живеят в парка му. Има план за някакво съкровище. Ей тук, отстрани, има мазе. Има кристал, който е намерил, още когато е бил дивак. Ако динозаврите започнат да правят нещо лошо, той хваща кристала с някакви специални ръкавици и когато го допре до динозавъра, той изчезва и влиза в кристала.

Понякога зоологът кани хората да разгледат динозаврите. Ако хората са много внимателни, могат да се разходят около динозаврите и да ги видят отблизо."


 
Гоги

Без Гоги в училище е невъзможно да се пусне интерактивна дъска, да се свържат кабели, жици, букси и компютри, така че техниката да потръгне и заедно с нея и часа на учителя. Той е отговорникът за актуализиране на каквото и да е, произведено след 2015 г., дебъгване на същото и въобще Гоги е медиатор между хората и технологиите. Ако професията програмист все още е толкова актуална във времето, когато децата ще са възрастни, Гоги ще води лекциите в университета по програмиране. Това, което го тормози обаче, е, докато той държи под око технологиите, кой ще се грижи за планетата. Затова според него една от успешните сфери за професионална изява би била тази на горските полицаи.

Професия: Добър горски полицай

"Има горски полицаи, много на брой, които следят дали някой не замърсява гората и тогава отиват да си поговорят с него. Тези полицаи не са облечени с униформи, а с обикновени дрехи и не можеш да ги разпознаеш, ако ги срещнеш. Хората, които вредят на природата, не знаят, че това са полицаи и затова не бягат от тях. Като видят, че някой прави нещо, което може да навреди на природата, полицаите отиват при него и с добро започват да ги превръщат в добри хора. Това става с думи, не с наказание или глоба.

Тези полицаи обясняват на нарушителите колко е добра природата, какви добри неща прави за нас, как тя ни е създала. Докато най-накрая не стане и хората не разберат, че са сгрешили."


 
Йоана

Йоана е кротко на вид дете, в чиято глава идеите и въпросите се раждат със скоростта на светлината. Тя обича природата и знае много за планините, обича да кара ски, а сред последните й страсти е катеренето. В училище истински се вълнува от историята и може да разказва за империята на инките с часове. Една от мечтите й е да стане ветеринарен лекар, за да може да помага на животните. Замисляйки се за бъдещето на пазара на труда обаче, Йоана си представи цели три професии, които биха били перспективни. Ето ги:

Професия: Учител на възрастни хора

"Това са учители, които са създали училище, където учат възрастни хора. Тези хора отдавна са големи, но понеже искат да научат разни неща, тези учители им помагат. Така възрастните хора могат да научават нови неща и да им е по-интересно и забавно, нищо че вече са стари или болни."

Професия: Програмист лекар

"Това е лекар, който лекува не с лекарства, а прави специални програми, които лекуват хората по-лесно и бързо и хората се излекуват напълно."

Професия: Писател на сбъдващи се книги

"Това е един писател, който пише книги, които се сбъдват, но не веднага, а след време. Всичко, което е описано в историята, става реалност. Тук е написал една история за едно дърво, което ражда необикновени плодове. И след известно време наистина тази история се случва."

K:ids

Tекстът е част от специалното издание K:ids. Изданието се разпространява заедно със седмичния брой на "Капитал" в периода 30 август - 6 септември и е част от абонаментните планове Капитал и Капитал PRO.

В изданието ще прочетете:

  • Кои са българските учители, които вдъхновяват
  • Идеи за образователни събития, приложения, книги и джаджи
  • Кога е време да говорим с децата за пари

 

Купете

Прочетено: 1474