Европейските акции се сринаха с повече от 8% в понеделник заради разрастването на пандемията от коронавируса в страните на континента, а обявените облекчения от централните банки на САЩ и Япония не успяха да успокоят инвеститорите за нарастващите икономически щети.

 Общоевропейският индекс STOXX 600 падна с 8.2%, като това е най-ниското ниво от ноември 2012 г., Най-големи са загубите на борсите във Франция и Испания, след като двете страни се присъединиха към Италия с налагането на национална блокада, отбелязва Reuters.

Авиокомпаниите и туристическите оператори, включително TUI, EasyJet, собственикът на British Airways IAG и Air France - KLM са сред най-големите губещи в индекса STOXX 600, след като пандемията спря глобалните пътувания. По-широкият индекс за пътуване и свободно време - SXTP, се понижи с над 12%.

"Проблемът за инвеститорите е, че икономическото въздействие на вируса все още не е известно - ако това е едномесечно събитие или едногодишно събитие и колко дълбоко ще бъде намалението на потребителските разходи", казва Рик Меклер, партньор в Cherry Lane Investments.

Реакция на централните банки

Федералният резерв на САЩ намали снощи лихвените проценти почти до нула при второто си извънредно решение през този месец и започна програма за 700 млрд. долара за изкупуване на активи, заявявайки, че епидемията има "дълбоко" въздействие върху икономиката.

Централните банки в Япония, Австралия и Нова Зеландия следваха собствените си мерки, но не успяха да спрат понижението на фондовите пазари. Фючърсите на S&P 500 паднаха с 4.77% до дневния си лимит малко след подновяването на търговията в неделя вечер, като очакванията са пазарите в САЩ да започнат дълбоко на червена територия.

Основният европейски индекс STOXX 600 загуби повече от една трета от стойността си, след като достигна рекордно високата стойност през февруари, като спадът се влоши от срива в цените на петрола и решението на Европейската централна банка да запази лихвите миналата седмица.

Последните икономически данни от Китай показват, че фабричното производство се свива с най-голям темп за последните 30 години. Това отново увеличи опасенията за глобална рецесия, тъй като пандемията парализира веригите за доставки и срива бизнес очакванията.

Индексът на европейските банки SX7P падна с около 9.9%. Към 12.15 часа водещият индекс на борсата в Париж се понижава с близо 8.5%, в Лондон - с 5.45%, и във Франкфурт - със 7.5%.

Блокаж на Уолстрийт

Търговията на американския фондов пазар спря в самото начало в понеделник, защото индексите паднаха под лимита от 7%. Dow Jones се понижи с почти 10%, S&P 500 - със 7.5%, Nasdaq - с 6.1%. Инвеститорите засега не смятат, че мерките на Фед от неделя ще стабилизират пазарите. След подновяване на търговията загубите се задълбочиха и надминаха 11%.

Вижте цялата статия, вкл. графики ТУК

Прочетено: 1116