Съвместното възлагане на обществени поръчки за лични предпазни средства, стартирано от Европейската комисия за справяне с кризата, предизвикана от коронавируса, се увенча с успех.

За всеки отделен поискан артикул производителите представиха оферти, които покриха, а в някои случаи дори надвишиха количествата, поискани от държавите членки, които взеха участие в обществените поръчки. Съвместното възлагане на обществени поръчки обхваща маски от тип 2 и 3, ръкавици, очила, предпазни шлемове, хирургични маски и гащеризони.

Това гарантира, че болниците, здравните специалисти, домовете за полагане на грижи и хората, които се нуждаят от тях, ще разполагат с необходимото оборудване, за да се предпазват от вируса и да ограничат разпространението му.

Оборудването следва да е на разположение две седмици, след като държавите членки подпишат договорите с оферентите — нещо, което те трябва да направят много бързо.

В настоящата процедура за обществени поръчки участват 25 държави членки. Офертите бяха проучени и се очаква в близките дни да бъдат подписани договори.

Повече информация ще намерите ТУК.

Прочетено: 2848