Европейската комисия реши да извади временно всички държави от списъка на държавите с „продаваеми рискове“ по силата на Съобщението за застраховането на краткосрочни експортни кредити. По този начин държавното застраховане на краткосрочни експортни кредити ще стане по-широко достъпнo в контекста на настоящата криза, предизвикана от епидемичния взрив от коронавирус. С изменението се разширява още повече гъвкавостта, въведена с Временната рамка на Комисията за държавната помощ по отношение на възможността държавните застрахователи да предоставят застраховане за краткосрочни експортни кредити.

Експортните кредити дават възможност на чуждестранни купувачи на стоки и/или услуги да разсрочват плащането. Разсроченото плащане предполага наличие на кредитен риск за продавачите/износителите, срещу който те се застраховат, обикновено при частни застрахователи (т.нар. „застраховане на експортни кредити“).

Вследствие на изменението държавните застрахователи по принцип ще могат да се намесват и да осигуряват застраховане за рискове по краткосрочни експортни кредити за всички държави, без да е необходимо държавите членки да доказват, че съответната държава временно е „непродаваема“.

Повече информация относно Временната рамка и останалите действия, предприети от Комисията за справяне с икономическите последици от пандемията, причинена от коронавируса, може да бъде намерена тук.

Повече информация ще намерите ТУК

Прочетено: 13199