Европейската комисия одобри българска схема в размер на 200 милиона лева (приблизително 102 милиона евро) за подкрепа на средни компании, засегнати от епидемията от коронавирус. Схемата е одобрена съгласно Временната рамка за държавната помощ, приета от Комисията на 19 март 2020 г. и изменена на 3 април 2020 г. и 8 май 2020 г.

Публичната подкрепа ще бъде съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие (87 милиона евро). Тя ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства в размер до 75 000 евро на компания и ще бъде достъпна за компании, които работят във всички сектори, с изключение на първичното производство и преработката на селскостопански продукти, рибарството, аквакултурите, горското стопанство и финансовия и хазартния сектор. Целта на схемата е да отговори на нуждите от ликвидност на средни предприятия и да им помогне да продължат дейността си по време на и след епидемията. Очаква се мярката да бъде от полза за около 1500 средни компании.

Комисията установи, че българската схема отговаря на условията, посочени във Временната рамка. По-специално помощта ще бъде отпусната преди 31 декември 2020 г. и няма да надвишава 800 000 евро на компания. Комисията заключи, че мярката е необходима, подходяща и пропорционална за отстраняване на сериозни затруднения в икономиката на държава членка, в съответствие с член 107, параграф 3, буква б) от ДФЕС и условията, определени във временната рамка. Въз основа на това Комисията одобри мерките съгласно правилата на ЕС за държавната помощ.

Повече информация относно Временната рамка и другите действия, предприети от Комисията за справяне с икономическото въздействие на пандемията от коронавирус, може да бъде намерена тук.

Неповерителната версия на решението ще бъде представена под номер SA.57795 в регистъра на държавните помощи на уебсайта на Комисията, посветен на конкуренцията, след като евентуалните въпроси, свързани с поверителността, бъдат решени.

Прочетено: 3363