Средствата ще бъдат разпределени в няколко насоки, за да подпомогнат френската икономика да се възстанови от сблъсъка с коронавируса

 

Правителството на президента Еманюел Макрон е отпуснало €100 милиарда за противодействие на опустошителното въздействие на коронавируса в момент, когато броят на дневните инфекции във Франция отново нараства, отбелязва AFP.

Сумата, комбинация от нови разходи и данъчни облекчения, е четири пъти по-голяма от тази, която Франция похарчи преди повече от десетилетие за справяне със световната финансова криза, и представлява една трета от типичния годишен бюджет, заяви министър-председателят Жан Кастекс преди стартирането на програмата.

Увеличението на френския бюджет е отделно от плана на Европейския съюз за €750 милиарда, договорен след ожесточени преговори през юли.

Някои критици казват, че парите идват твърде късно, за да спасят много компании, докато други казват, че големите надежди за зелената революция на Макрон във френската икономика вероятно ще бъдат провалени.

Коронавирусът потопи френската икономика в най-дълбоката икономическа криза, която страната е виждала от 1945 г. насам, след като брутният вътрешен продукт се сви с 13,8% през второто тримесечие, след спад от над 5% през първото.

Правителството очаква БВП за цялата година да се свие с 11%.

Икономистите приветстваха отклонението от мерките за строги икономии, наблюдавани след кризата от 2008 г., които бяха „огромна грешка“, казва Филип Мартин, ръководител на мозъчния тръст на CAE, който съветва правителството. 

За разлика от реакцията след кризата през 2008 г., голяма част от новия план е насочен към бизнеса, в частност доставки и инвестиции. Мерките през следващите две години включват намаляване на корпоративния данък на стойност €10 милиарда.

Младежката заетост също е основна цел на разходите, като €6,5 милиарда са насочени към насърчаване на наемането на милиони нови участници на свития пазар на труда.

Освен извънредните мерки, правителството също се надява да стимулира инвестициите в зелени технологии и да помогне на някои икономически сектори като здравеопазването да станат по-конкурентоспособни.

„Това не е стратегия за справяне със сегашните трудности, защото това вече е направено“, каза Макрон миналата седмица. „Това ще проправи пътя за Франция от 2030 г.“

Около €30 милиарда са предвидени за по-екологични политики, някои от които ще се припокрият с €40 милиарда, планирани за реиндустриализация на страната.

Други казват, че макар да се стреми да помага на бизнеса, правителството не бива да пренебрегва потребителските разходи, които са се свили през юли, след кратък скок в началото на лятото.

Френските домакинства са натрупали €80 милиарда спестявания от март насам, значителна покупателна способност, ако хората могат да бъдат подтикнати да харчат, твърдят анализатори.

Но правителството отхвърли призивите за голямо намаление на ДДС, подобно на това, което се наблюдава в Германия, като заяви, че масираното финансиране на мерките за частична безработица вече е направило много за поддържане на покупателната способност на домакинствата непокътната.

„Най-добрият начин да се подкрепи търсенето е да се създадат работни места“, заяви финансовият министър Бруно Льо Мер.

Прочетено: 962