Кризата с коронавируса, която изправи световната икономика пред най-големия срив от Голямата депресия, е възможност за реформиране на системата на капитализма. Това коментира управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в интервю за Bloomberg.

"Не съм привърженик на изоставянето на капитализма. Капитализмът е системата, която дава шанс на хората да успяват", посочва Георгиева, като отбелязва, че трябва непрекъснато да се стремим да подобряваме тази система. "Живеейки в централно планирана икономика, която отхвърля капитализма – това съм го преживяла. Но това не означава, че трябва да приемаме без всякаква критика начина, по който функционират нашите икономики. Има по-добър свят, към който можем да се стремим", допълва тя.

По думите й вече се виждат признаци на възстановяване. "Ние от Фонда имаме три съвета: първо, дайте приоритет на окончателното преодоляване на здравната криза навсякъде. Дори ако напредналите икономики и някои развиващи се пазарни икономики се съживят, ако техните търговски партньори са в беда, това дърпа световната икономика надолу. Второ, започнете сега да мислите как постепенно да префокусирате подкрепата към това, което искате да видите в бъдеще. Защитени ли са работните места? Създават ли се работни места? Сега защо зеленото възстановяване е много привлекателно? Тъй като зеленото възстановяване може създаде висока заетост. Можете да създадете много работни места за устойчивост на климата, повторно залесяване, справяне с деградацията на земята, подобряване на инфраструктурата, за да издържа на климатичните шокове, изграждане на инсталации. Голяма част от възобновяемата енергия създава работни места. Третата част е, помислете за създаване на равни възможности за бъдещето. Инвестирайте в хора, инвестирайте в образование, инвестирайте в интернет достъпност. Едно нещо, в което аз имам голямо желание Фондът да изиграе роля, е тази комбинация между социални предпазни механизми и създаване на възможности за социална защита – да се осигурят стимули за хората, особено младите хора, жените, тези, които са най-засегнати в тази криза. И това е добро за икономиката, добро е и за социалното сближаване".

Според Георгиева в дългосрочен план най-голямата криза, пред която ще се изправим, е климатичната криза и Фондът трябва да има водещо значение за решаването на този проблем. "Нашата отговорност е финансовата стабилност, растеж и заетост. Ако не се справим с климатичната криза, тя ще има огромно отрицателно въздействие върху растежа, работните места и финансовата стабилност. По отношение на смекчаването на последиците Фондът вече е много ясна позиция какво ще е въздействието върху публичните разходи, как стимулът да се използва за правилната цел, каква трябва да бъде цената на въглерода, под каква форма. Ние подкрепяме облагането с данък - смятаме, че това е най-ефективният начин. В момента казваме, че ако мислите в световен мащаб, данъкът е 2 долара на тон, той трябва да бъде 75 долара на тон, ако искаме да постигнем целите на Парижкото споразумение".

Георгиева е на мнение, че връщането към растежа ще изисква, на първо място, да се предотврати срив на бизнеса и масово увеличаване на безработицата. "Днес правителствата могат да бъдат много креативни в начина, по който подкрепят бизнеса. Например те могат придобият дялово участие в компании. С течение на времето те могат да излязат от тях. Има няколко интересни идеи: получавате достъп до финансиране, но се съгласявате да плащате по-високи данъци за определен период от време, когато излезете на печалба, когато се върнете към нормалното. Може да се случи така, че първо да подобрим драстично събирането на данъци, да ограничим избягването на данъци и второ да премахнем разточителните субсидии. Цените на енергията спадат. Не мога да се сетя за по-добър момент да се отървем от субсидиите за изкопаеми горива. Трето, правителствата могат да разсъждават: Каква ще ми бъде събираемостта от приходи в бъдеще? Може би те ще се замислят за въглеродния данък по-сериозно, така да създадат стимул за постигане на по-екологична икономика."

По думите й е време много сериозно да помислим за бъдещето на дигиталния данък. "Сега е още по-наложително да го направим. Така че това не означава просто да харчим, харчим, харчим и да не мислим как ще върнем направените разходи. Един от колегите ми измисли красива фраза: „Харчете повече, но пазете касовите бележки.“ Така че, ако искаме икономиките да излязат от тази криза по-ефективни, интелигентни, зелени, справедливи, сега е моментът да работим по тези политики. Мисля, че сега има много по-високо ниво на обществено приемане, особено ако балансираме това, което правим за икономическата трансформация, и това, което правим за справедливостта на нашите общества".

Георгиева заяви, че в ролята си на кредитор от "първа линия", МВФ е предоставил спешно финансиране от 30 милиарда долара на 75 държави, 47 от които държави с ниско равнище на доходите. "Това не означава - и това трябва дебело да се подчертае - че правим това със завързани очи и без да обръщаме внимание на това как се харчат парите. Първо, нека си спомним, че фондът оценява здравето на институциите във всяка държава. И има някои държави, на които не успяхме да осигурим спешно финансиране, тъй като те не са изпълнили нашите гаранции.“

Прочетено: 760