До 10 ноември ДФ „Земеделие“ приема заявления по държавната схема „Помощ за подкрепа за осигуряване на ликвидност на земеделските стопани, извършващи дейност в първичното селскостопанско производство за преодоляване на последствията от негативното икономическо въздействие от Cоvid-19".

Бюджетът по помощта е 56,580 млн. лв., напомнят от агенцията.

Държавната помощ ще подпомогне земеделски производители - животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни и картофопроизводители, които са отсрочили кредитите си, предоставени от ДФ „Земеделие“ в периода 2008-2012 г. и са в невъзможност да ги погасят в условията на пандемията от Covid-19, информира ДФЗ на своя сайт.

Самата подкрепа е под формата на преки безвъзмездни средства, покриващи част от главницата и лихвите, дължими по заеми, които вече са били отпуснати на стопаните от ДФЗ в периода 2008 – 2012 г. Целта е да се отговори на нуждите от ликвидност на земеделските производители и да им се помогне да продължат своите дейности по време на и след избухването на пандемията от коронавирус.

От агенцията посочват, че размерът на помощта за един стопанин е до 100 000 евро.

Подпомогнати за покриване на част от разходите по кредити, редовно отсрочени до 27.11.2020 г, ще бъдат земеделски стопани, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 29 януари 1999 г.

На финансиране подлежат производители, които нямат изискуеми публични задължения към държавния бюджет, напомнят от ДФЗ.

Прочетено: 841