Днес Европейската комисия представи своята стратегия за стандартизация, която е от значение за глобалната конкурентоспособност и е в подкрепа на политики, насочени към по-доброто предвиждане и дефиниране на европейските приоритети за стандартизация.

Генералният директор на BusinessEurope Маркус Дж. Бейрър заяви:

„Трябва да консолидираме силна европейска система за стандартизация и да подобрим и ускорим процесите й, които са предпоставка за частни инвестиции. Това ще направи предложената сега стратегия успешна и ще ни позволи да изпълним стратегическите приоритети на Европа, по-специално двойния цифров и зелен преход.

Политическите амбиции на ЕК не трябва да омаловажават управляваната от пазара среда за стандартизация и следва да поддържат тесните връзки на ЕС с международните организации по стандартизация. Конкурентоспособността на Европа ще зависи от способността ни да сме лидер и да бъдем активен играч в задаването на международните стандарти.

Европейската система за стандартизация предлага надежден модел в продължение на много години, който е базиран на успешен, основан на консенсус, солиден принцип на национално делегиране. Тези принципи трябва да бъдат запазени.”

BusinessEurope с нетърпение очаква да допринесе към работата на новосъздадения High-Level Forum за справянето със стратегически въпроси и съществуващи предизвикателства в процесите на стандартизацията.

Прочетено: 3373