През март 2022 г. общият показател на бизнес климата[1] се понижава с 4.8 пункта в сравнение с февруари (фиг. 1 от приложението) в резултат на неблагоприятния бизнес климат в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите.

Промишленост. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността спада със 7.1 пункта (фиг. 2 от приложението). Оценките на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията са резервирани, като и очакванията им за следващите шест месеца се влошават. Същевременно и прогнозите им за производствената активност през следващите три месеца са песимистични (фиг. 3 от приложението).

Основните пречки за дейността на предприятията остават свързани с несигурната икономическа среда, недостига на работна сила, фактора „други“[2] и недостатъчното търсене от страната, като анкетата отчита нарастване на негативното влияние на първия фактор (фиг. 4 от приложението).

В сравнение с предходния месец делът на мениджърите, които прогнозират продажните цени в промишлеността да се повишат през следващите три месеца, се увеличава и достига 29.4%.

Строителство. През март съставният показател „бизнес климат в строителството“ запазва нивото си от предходния месец (фиг. 5 от приложението). Очакванията на строителните предприемачи както за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца (фиг. 6 от приложението), така и за дейността им през следващите три месеца, са благоприятни. Последната анкета обаче отчита увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостигът на работна сила продължават да бъдат основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса, като през последния месец се наблюдава засилване на отрицателното въздействие на първите два фактора (фиг. 7 от приложението).

Вижте пълния текст, вкл. приложение с рафики ТУК.

______________

[1] Общият показател на бизнес климата е средна претеглена на четири отраслови показателя на бизнес климата - в промишлеността, строителството, търговията на дребно и сектора на услугите, като последният показател е включен в общия динамичен ред от май 2002 година.

[2] На респондентите се дава възможност да посочат отговор „Други фактори“, когато освен изброените в анкетните карти фактори имат и други затруднения в дейността си, без да е необходимо да ги конкретизират.

Прочетено: 1910