Във връзка с предстоящото въвеждане в експлоатация на новата Система за контрол на вноса 2 (СКВ2) – фаза 2 на 01.03.2023 г., Ви уведомяваме, че на E-Портала на Агенция „Митници“ в меню „Документи“/ “Актуални документи“ е създадена секция „Система за контрол на вноса 2 (ICS2)“, в която се публикува документация и полезна информация, свързана с новата система.

В контекста на Системата за контрол на вноса 2, икономическите оператори ще имат задължение да подават данни за частични и пълни ОДВ към СКВ2 чрез търговски интерфейс (ТИ). Всяка държава членка има възможност да разработи национален търговски интерфейс (НТИ) или да използва споделения търговски интерфейс (СТИ), разработен от DG TAXUD. Агенция „Митници“ е избрала да използва СТИ. Освен през СТИ всеки икономически оператор ще може да взаимодейства със СКВ2 и през връзка от тип „система-система“.

  • Файл ICS2 R2 CTSS Feb 2022 EO Package.7z съдържа техническата спецификация за изграждане на връзка от тип „система-система“ със споделения търговски интерфейс на СКВ2.
  • Файл ICS2 HTI v1.25.7z съдържа функционалната спецификация на споделения търговски интерфейс.
  • Във файл Presentations_20220316. 7z са публикувани презентации, подготвени от DG TAXUD, представящи Системата за контрол на вноса 2.

Допълнителна информация може да бъде намерена ТУК.

Документация, свързана със СКВ2, се публикува от DG TAXUD във CIRCA BC – платформа за споделяне на информация в ЕК ТУК, секции:

Въпроси, свързани със Системата за контрол на вноса 2, могат да бъдат адресирани до Сървис деск на Агенция „Митници“, като в заглавието на заявката изрично бъде упоменато, че касае Системата за контрол на вноса 2.

В бъдеще Агенция „Митници“ планира провеждане на специални събития за представяне на Системата за контрол на вноса 2, както и публикуване на допълнителни разяснения и документация.

Прочетено: 2885