Планът REPowerEU е на стойност 300 млрд. евро за премахване на руския енергиен внос до 2027 г. и в съчетание с представеното екологично законодателство ще помогне на Европа да спести 100 млрд. евро всяка година от вноса на газ, нефт и въглища.

Планът REPowerEU има три основни елемента: пестене на енергия, стимулиране на възобновяемите енергийни източници и диверсификация на доставчиците за Европа със следните ключови предложения:

  • повишаване целта на ЕС за възобновяема енергия до 45 % до 2030 г., в сравнение с целта от 40 % и за увеличаване на целта за енергийна ефективност от 9 % на 13 % спрямо предложенията на Европейската комисия в законодателния пакет „Готови за цел 55“ от юли 2021г.
  • слънчевите панели да станат задължителни за обществените и новите жилищни сгради съответно от 2025 г. и 2029 г.
  • опростяване на процедурите за издаване на разрешителни за възобновяеми енергийни източници като новите проекти за вятърна и слънчева енергия бъдат обявени за въпрос от „първостепенен обществен интерес“ и бъдат въведени подходящи зони в местата с нисък риск за околната среда на национално равнище.
  • мерки за защита на най-уязвимите домакинства, включително възможността държавите от ЕС да ограничат цените на газа за потребителите, както за домакинствата, така и за промишлеността.
  • диверсификация на доставките за ЕС на нефт и газ от руски източници чрез прилагане на нови сделки в краткосрочен план. Това включва споразумения за втечнен природен газ със САЩ, Канада и други страни и създаване на платформа за съвместно закупуване за страните, които желаят да участват.

Приетите документи от пакета можете да намерите тук:

Прочетено: 1024