Преди двеста години всички се страхували, че парните машини ще оставят хората без работа и понеже не разбирали как работят, се занимавали с това да ги разрушават.

Години по късно понеже не разбирали свободния дух, хора подстригвали коси и късали панталони, защото промяната била табу, а свободните наричали еретици.

Последните години битката на касовите апарати срещу дигитализацията на фиска и модернизацията на бизнеса се превърна в комбинация на тези два примера от миналото.

Опитите да се построи по добро, но без модернизация и без свободна воля и конкуренция винаги довеждаше до провал. За разлика от онези години не доведе до революция, целяща да унищожи класиката а натрупа енергия за качествена промяна като алтернатива.

Алтернативата на касовия апарат, чрез софтуерна фискализация.

Алтернатива, която е отворена за иновации, която е за конкурентна среда, в която всеки може да се включи доброволно като производител, доставчик на услуга или потребител. Алтернатива не революция а такава, като естествена еволюционна промяна.

Министерството на финансите и НАП подкрепиха тази идея преди по малко от една година и възложиха на експертна група да създаде законовата промяна. Тази седмица проекта за промени в ЗДДС, който да иновациите вече е предложен на обществено обсъждане и то се проведе на 18.5.2022 на който бяха поканени над 40 организации.

Какво представлява софтуерната фискализация и с какво се различава от обикновената касова бележка ?

При класическата фискализация с касов апарат, фокуса е не върху данъците а върху наличността в касовото чекмедже, ролката с касова хартия и твърдата вяра, че касовия апарат си говори със сървъра на НАП и обратното. Кабела свързващ касовия апарат и електрическата мрежа е уникален признак на изделието. А касовата бележка разпечатана само върху термална хартия е символа на успешната регистрация на плащането.

В касовата фискализация се контролират плащания. Което е фундаментален пропуск в модела поради огромното различие на налични и безналични плащания днес в сравнение с плащането в брой като основен начин на плащане в миналото и то в презумпцията на физически магазин. Концепцията от 90 разчитаща на физическата проверка и физическото фискално устройство прави имплементацията тромава и обемна и в ерата на дигиталната трансформация абсурдна във всеки случай на електронна търговия или плащане различно от в брой.

Представете си дигитален доставчик на услуги на поточно видео, който зависи от ролката хартия в касовия апарат и кабела на захранването свързан в стената.

А сега си представете 30 000 електронни магазина, които също са зависими от ролките с хартия.

Сложно ви е нали. Дори е сюрреалистично!

Софтуерната фискализация е алтернативата от сегашното поколение технологии:

Всеки търговец има възможност да избере алтернативата доброволно на база оценка на бизнес модела си. Да заяви собствени цифрови ключове (частни), с които да гарантира данните, както и компонент (публичен ключ) от НАП с който да криптира данните в комуникацията си с тях.

Своите ключове трябва да пази внимателно и на защитено място. НАП защитава своите.

Това което трябва да направи търговеца е във всеки един момент в който възникне данъчно задължение по ЗДДС, той да събере данните в цифрово форматирано съобщение, да ги подпише за да гарантира, че е той , да ги криптира с ключа на НАП и да им ги изпрати за да получи отговор от НАП, че данните са приети  (ако се наложи може да опита няколко пъти).

Софтуерната фискализация е сигурен канал за предаване на фискални данни между две страни, които си вярват и могат да се идентифицират и комуникират сигурно по цифров път. Като процедурата е ясна и гарантира фискална прозрачност в реално време.

И когато предадете данните, завършете процеса, като предоставите документа за данъчно събитие на вашия контрагент по договорения от вас начин – електронен документ, разпечатка, NFT или QR код към цифров архив. 

Тази технология не е нова, тази технология се използва в платежните терминали, а кредитната карта пази ключовете на потребителите. Използва се в ежедневното ползване на интернет, когато сърфирате. Използва се дори когато чатите в Signal, Viber.

Сега вече може да си представите 30 000 търговеца, които се развиват. Представете си и още поне 100 000 , които ще могат да се включат. И сега погледнете още по смело напред във времето в което всеки един от нас ще може да предоставя услуги, наеми, ремонти, материали и др. в директни човек към човек отношения и ще може да фискализира при законово изискване тези операции. Говорим за милиони свободни потребители от хартията и кабела.

Софтуерната фискализация е нещо ново, което се е доказало, че работи и сигурно предава данни.

МФ и НАП решиха, че е време да му се доверят. Бизнеса очакваше това решение отдавна и ще продължи с борбата за една добра наредба към ЗДДС, която да запази идеята за лесна за прилагане и сигурна за фиска софтуерна фискализация. Фискализация без монополи и фискализация за съвременната дигитализираща се технология.

Има няколко мита за софтуерната фискализация, които искам да развенчая:

Иска да убие касовите апарати: това е мит защото тя е алтернатива и не кара никой да се променя на сила. А и в съседна Сърбия се оказа, че българските производители на касови апарати умело замениха фискалната памет с виртуален терминал и отново продават Принтери с виртуален данъчен терминал вместо фискална памет.

Целта е да се премахнат сервизните организации на фискални устройства : това е поредния призрак в шкафа, защото освен алтернатива софтуерната фискализация ясно споменава, че ключовете трябва да се зареждат от доверени лица (да те ще имат нужда от специализация и ще бъдат проверявани редовно).

Софтуерната фискализация е по-скъпа?

Тя не само не е по скъпа но е по зелена. Ще отпадне нуждата от големи кутии, бутони и зъбни колела. Ще се намали консумацията на термо хартия (в българия се използват над 200 000 км касова хартия на година и е дори токсична. А и разхода на енергия ще спадне, чрез използване на общи центрове за съхранение на ключове а не персонални електрически устройства.

Софтуерната фискализация не е сигурна?

Ако ви попитат кое е по сигурно касовият ви апарат или платежния терминал за кредитни карти. Предполагам, че ще се съгласите, че терминала е по-сигурния. Той не само, че гарантира самоличността на картодържателя, криптира данните и пази лог на операциите, но знае кой е сървъра, с който говори а и сървъра може да гарантира идентичността на терминала. Касовия апарат не може да се похвали с нищо от това.

Митовете са много и по скоро са следствие от страх, манипулация или неразбиране. 

Това което е важно да се каже сега е, че България е на прага да получи алтернатива за честни, бързи и конкурентни услуги по регистриране на документи за данъчни задължения и свързаните с тях обстоятелства в НАП.

Тази алтернатива е възможно да не бъде посрещнато топло, но не може да бъде спряна. Тя е бъдещето и съм убеден, че еволюционно ще се наложи

Този път еволюцията е наистина положително настроена към касовите апарати и ще ги остави да се развият в софтуерни фискализатори. Но никой няма да им отнеме опция да поискат да останат в миналото, заедно с хората които се нуждаят от тях.

___

Мненията на авторите са лични и не ангажират businessnovinitе.bg и BTV Media Group

Ясен Танев е експерт по киберсигурност. В момента е регионален мениджър за България на италианската компания за ИКТ продукти и услуги Zuccetti. 

Основател на дигитално читалище по Кибер сигурност – Safer.bg Председател е на Българска асоциация за развитие на бизнес софтуер, член на БСК.

Прочетено: 995