Днес, 20 юли 2022 г., Европейската комисия представи пакет от мерки, чиято цел е да подготвят Европа за потенциални бъдещи големи прекъсвания на доставките на газ. Въпреки че цените на газа продължават да растат, има вероятност доставките на газ от Русия да бъдат допълнително нарушени през следващите месеци.

В днешното съобщение Европейската комисия призовава държавите-членки да приложат мерки, насочени към намаляване на търсенето на газ, включително смяна на гориво, където е възможно, и спестяване на енергия. Това е от съществено значение, за да се избегнат принудителни съкращения породени от търсенето на газ на по-късен етап.

Генералният директор на BusinessEurope Маркус Й. Байрер каза:

„Принудителното ограничаване на производството би имало катастрофални икономически ефекти и често необратимо въздействие върху икономиката. Трябва да се разглежда само като крайна мярка. Фокусът трябва да бъде, преди всичко, върху това да гарантираме, че няма да стигнем до тази ситуация. В тази връзка ние подчертаваме важността на пазарните мерки и проучването на съществуващата гъвкавост на търсенето, като стимулираме потребителите, които могат да намалят потреблението си, да го направят. Заедно с диверсифицирането на доставките и увеличаването на собственото ни производство, където е възможно, това трябва да ограничи значителните щети за европейската икономика доколкото е възможно. ”

 

Прочетено: 3093