Над 150 млн. лв. е реализираният износ от български производители в европейската мрежа на "Лидл" (Lidl) в периода 2019-2021 г. За трите години 252 различни продукта на 58 родни компании достигнаха до 27 европейски пазара благодарение на партньорството с "Лидл България", съобщи пред журналисти днес Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на "Лидл България".

"Вече 10 години "Лидл" осигурява на българските производители възможности за развитие и реализация не само у нас, но и на външните пазари. Дори през пандемичната 2020 г. успяхме да запазим двуцифрен ръст на износа, въпреки предизвикателствата. Само за последните 3 години (2019-2021 г.) ръстът в експортния оборот на българските производители е над 110 на сто. Всичко това е принос не само за развитието на самите компании - ръст в производство, персонал, конкурентоспособност като цяло. Тези резултати се превръщат в двигател за растеж и принос към българската икономика", заяви Милена Драгийска.

За периода 2019-2021 г. страната с най-голям дял - 36 на сто, в експортния оборот, реализиран в европейската търговска мрежа на "Лидл", остава Румъния. За тези 3 години 34 родни производители са реализирали износ на 89 различни продукта на обща стойност 55 млн. лв., като най-продаваният продукт в северната ни съседка е пълнозърнест хляб със семена.

Сред топ 5 държавите по размер на износа се нареждат Гърция с оборот в размер на 32 млн. лв., което е 21 на сто от общия оборот, Германия с 11,5 на сто от оборота, Сърбия с 8,4 на сто и Унгария с 9 млн. лв. или 6 на сто от реализирания оборот за последните 3 години.

Информация за постигнатото от българските производители съвместно с "Лидл" може да бъде намерена в специалното издание "Износ с Лидл България" онлайн на www.lidl.bg/iznos.

Прочетено: 552