Патентното ведомство на Република България съвместно със Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост стартира кампания за безвъзмездна финансова помощ за малки и средни предприятия /МСП/

От 23.01.2023 г. всички МСП ще могат да кандидатстват за два вида ваучери /1 и 2/ от Фонда за малки и средни предприятия (МСП) през 2023 г.

Какво представлява Ваучер 1?

Ваучер 1 ще възстановява до 90% от разходите за услуги за предварителна диагностика на обекти на интелектуална собственост на стойност до 1 350 евро. На национално ниво приложимите разходи за тази услуга са 1 500 евро.

Предварителната диагностика осигурява директен контакт между МСП и експерт по интелектуална собственост, с чиято помощ предприятието да идентифицира за кои свои активи може да получи закрила като интелектуална собственост. Интелектуалната собственост ще позволи на предприятието да защити бизнеса и продуктите си от недобросъвестно копиране или неправомерно използване от конкурентите.

Повече за експертния анализ за бизнеса научете тук:

Какво представлява Ваучер 2?

Ваучер 2 ще покрива регистрацията на търговска марка и промишлен дизайн на национално, регионално, европейско и международно ниво за максимум 1000 евро. Процентът на възстановяване ще бъде 75% за търговски марки и дизайни, заявени на национално, регионално и европейско ниво и 50% за търговски марки и дизайни, заявени на международно ниво.

Повече за закрилата на търговска марка вижте във видеото на Патентно ведомство на Република България тук. 

Как да кандидатствам?

Кандидатите трябва да регистрират своето предприятие в страницата на Службата на ЕС за интелектуална собственост (СЕСИС) за Фонда за малки и средни предприятия - https://euipo.europa.eu/sme-fund/bg/user/login, след което да изтеглят формуляр за заявка от менюто. Най-често задаваните въпроси открийте тук

Предстои стартирането на кампания за ваучер 3, който предвижда да се подпомагат МСП при получаването на европейски патент, както и ваучер 4, насочен към придобиване на закрила за сортове растения.

Прочетено: 811