BusinessEurope SME Roadshow започна днес в столицата на Финландия, Хелзинки. Финландия е първата спирка от поредица събития в ЕС, за да се подчертае ролята на малките и средни предприятия (МСП) за излизане от кризата в Европа. Събитието беше организирано от BusinessEurope съвместно с членуващата федерация, Конфедерацията на финландската индустрия.

Идеята за SME Roadshows в европейските столици беше разработена през 2023 г. Целта е да се мобилизират национални екосистеми, европейски институции, представители на МСП, изпълнителни директори, предприемачи, бизнес асоциации, синдикати и неправителствени организации от цяла Европа, за да се намерят конструктивни решения за това как по-добре да се подпомогнат малките и средни предприятия. В текущи обсъждания с представители на бизнеса, политически и граждански организации, както  и при посещения в компаниите, участниците получават представа от първа ръка за текущото положение на МСП.

На първото роудшоу, което привлече над 200 участници, председателят на комисията по предприемачество и МСП на BusinessEurope Фабрис льо Саше, коментира: „МСП в момента са направо задушени. Компаниите се нуждаят от по-свободно регулаторно пространство, за да оцелеят при днешните множество кризи. Наш основен приоритет е тестът за МСП да се прилага изцяло във всички нови инициативи на ЕС. Избягването на ненужни или непропорционални тежести е от ключово значение за осигуряване на устойчива регулаторна среда за МСП. Ето защо оценяваме, че европейският комисар за вътрешния пазар, г-н Тиери Бретон, се присъедини към нашето първо пътно шоу.“

Фокусът на обсъжданията и посещенията на компании беше: въздействието на регулирането на устойчивостта върху МСП, трудностите при достъпа до финансиране и предизвикателствата и възможностите на киберсигурността.

Петри Вуорио, заместник-председател на комисията по предприемачество и МСП на BusinessEurope и директор по предприемачество, бизнес политика и въпроси на ЕС в Конфедерацията на финландската индустрия, добави: „Горди сме да бъдем домакини на първото изложение за МСП на BusinessEurope в Хелзинки. Това събитие е уникална възможност да се съберат ключови представители от цяла Европа, за да обсъдят предизвикателствата и възможностите за разширяване на ролята на МСП в ЕС, особено по отношение на прехода към устойчиво развитие. В настоящата напрегната ситуация е от решаващо значение да се направи проверка на реалността с предприемачите и да се намерят начини политиката и бизнесът да работят заедно за укрепване на конкурентоспособността.“

Следващата спирка на BusinessEurope SME Roadshow ще бъде в Рим, Италия.

Можете да намерите съвместния сравнителен доклад за SME Test на BusinessEurope, Eurochambres и SMEunited ТУК.

Прочетено: 431