ИКЕМ е национална браншова организация за електрическа мобилност, член на Българската стопанска камара. Към 2023 г. членове и партньори на ИКЕМ са над 140 български и международни компании, общини, неправителствени организации, университети, професионални училища и др. През 2022 г. съвместно с тях работихме активно за това България да следва амбицията и политиките, заложени в Европейската зелена сделка (ЕЗС) в частта за електрическата мобилност, и съдействахме страната да определи като приоритет и да ускори внедряването на инфраструктурата за алтернативни горива. Изцяло заставаме зад основната цел – да се ускори електрификацията на превозните средства в България в синхрон както с европейските дългосрочни цели, планове и мерки, така и с тези на българското правителство.

ИКЕМ работи и има значителен принос в работата по създаване на Визия за устойчива национална и градска електрическа мобилност. Експертите на организацията имат готовност да се включат и в процеса по създаване на Закон за развитие и насърчаване на електрическата мобилност в България. По тези задачи ИКЕМ работи в рамките на Комисията за устойчива мобилност към Консултативния съвет за ЕЗС към Министерски съвет.

Гордеем се и с развитието на създадения от организацията уникален образователен модел – Секторен съвет за електрическа мобилност (ССЕМ) към МОН и ИКЕМ. В модела вече няколко години участват десетки български професионални училища и университети. Активни партньори на модела са и Националната агенция за професионално образование и обучение, Центърът за професионално обучение към Българската стопанска камара, Българското ядрено дружество и много други.

Електрическата мобилност в Европа набира скорост

В началото на 2022 г. БТА и ИКЕМ стартираха сътрудничество за по-добра информираност за електромобилността, възобновяемите, водородните и енергоспестяващите източници.

Водени от масовата експанзия на електрическите превозни средства (ЕПС) в Китай, глобалните продажби на нови такива нараснаха значително през последните години и в Европа. Електрическите автомобили (BEV) и хибридните ЕПС (PHEV) увеличават пазарния си дял в ЕС. Наблюдава се постоянно нарастване на броя на новите регистрации на електрически автомобили годишно. Германия, Франция и Обединеното кралство са с принос от около 60% от регистрациите на BEV, като броят им се утроява спрямо предходната година. В Норвегия BEV представляват 54% от продажбите на нови автомобили. В някои други европейски страни обаче процентът на регистрираните BEV остава под 1% от общия автопарк. Продажбите на PHEV са най-високи в Швеция (23%), Норвегия и Исландия (20%).

В България общо регистрираните ППС към средата на 2022 г. са 3 763 929 бр., като от тях чисти електромобили са 5674 бр., хибриди дизел/ток – 3062 бр., а хибриди бензин/ток – 19 064 бр. (не влизат двуколесни, триколесни, автобуси и др.).

Расте с ускорени темпове и зарядната инфраструктура за електромобили в България. Към края на юли 2022 г. на територията на приблизително 480 локации в страната са изградени и пуснати в действие общо 675 зарядни станции.

С оглед намаляване на емисиите на CO2 от транспортния сектор ще е необходимо значително увеличаване на усвояването на ЕПС. Изключително важни ще бъдат въпросите относно енергийната система, която да осигури необходимите мощности и зарядни точки. За интеграцията на ЕПС в електроенергийната система ще бъдат необходими интелигентни мрежи с повишена енергийна ефективност, които ще позволят на доставчиците и консуматорите да получават в реално време информация за енергийните си потребности и да я използват за доставка, съхранение, потребление и пренос на енергия във възможните количества за съответния момент.

Очакваме средно дневно потребление от електромобили от 5400 MWh и необходима допълнителна мощност за покриване на нощния пик от 540 MW. Тези разчети са на база цели от 300 хил. автомобила до 2040 г. и 60 хил. електрически автобуса.

Ще продължим да работим и за разширяване на зарядната инфраструктура

През 2023 г. ИКЕМ ще продължи да работи за постигане на целите от 2022 г. за Национална визия за електрическа мобилност и Закон за електрическа мобилност. Ще продължим да работим и за разширяване на зарядната инфраструктура за ЕПС, както и за увеличаване на възможностите и капацитета на ИКЕМ да организира и поддържа структури за коопериране и повишаване на конкурентоспособността на своите членове и за развитие на бизнес и транспортните схеми, услугите, професионалното образование и обучение в рамките на модела ССЕМ. Сред целите ни са и създаването на механизми за координиране (коопериране), които да подобряват достъпа до международни проекти, популяризирането на електрическата мобилност и информирането на обществеността за тенденциите и резултатите от напредъка на електромобилността.

Прочетено: 864