Изх. № 05-15-5/ 14.6.2023 г.

 

ДО

Г-Н АСЕН ВАСИЛЕВ,
МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ

Г-Н БОГДАН БОГДАНОВ,
МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА И ИНДУСТРИЯТА

Г-Н КИРИЛ ВЪТЕВ,
МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ

 

ОТНОСНО: Проект на закон за изменение и допълнение на Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, публикуван за обществено обсъждане на 31.05.2023 г.

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА МИНИСТРИ,

Българската стопанска камара подкрепя предложенията в проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, целящи въвеждане в националното законодателство на Делегирана директива (ЕС) 2022/2100 на Комисията от 29 юни 2022 година за изменение на Директива 2014/40/ЕС на Европейския парламент и на Съвета, с оглед на оттеглянето на определени освобождавания по отношение на нагреваемите тютюневи изделия, както и отстраняване на неточности, допуснати при въвеждането в националното законодателство на изискванията на Директива 2014/40/ЕС.

Наред с това, БСК отчита необходимостта от внасяне и на други допълнения в нормативната рамка, целящи въвеждане на мерки, свързани с противодействието на нерегламентирания внос, нелоялната конкуренция и сивия сектор в сегмента, свързан с пускането на пазара и продажбата на тютюн за водна лула. На практика този тютюн най-често се предлага в заведения в готова за консумация форма - в наргиле (водна лула), т.е. предварително разопакован, в насипно състояние, без никаква гаранция за произхода и качеството му. Затова  е необходима специфична уредба, която в по-голяма степен да избегне нарушаването на закона при предлагането на тези стоки, включително да гарантира изпълнението на здравните изисквания, както и събираемостта на публичните задължения.

В тази връзка, БСК изцяло подкрепя становището и предложенията на Българската наргиле асоциация, което прилагаме към настоящото и считаме за необходимо да намерят място в законовата рамка.

С УВАЖЕНИЕ,

 

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС на БСК

Прочетено: 1611