В света има над 1.1 милиарда фрийлансъри, а гиг икономиката заема пазарен дял от 455 милиарда долара

Националната агенция за приходите (НАП) описва хората, упражняващи свободни професии, наричани още фрийлансъри (от английски freelancer), като осъществяващи за своя сметка професионална дейност, нерегистрирани като еднолични търговци и самоосигуряващи се.

И въпреки че такъв тип специалисти е имало винаги, през последните години стават все по-популярни с нарастването на така наречената гиг икономика, или споделена икономика. Това е модел на икономическа дейност, при който специалисти на свободна практика предоставят услуги и изпълняват проекти за различни компании или клиенти, обикновено на база на временна заетост или проектна основа.

Икономическите предимства за компаниите, които ангажират фрийлансъри, са свързани с по-ниски оперативни разходи, по-голяма гъвкавост и възможност за достъп до специфични умения без необходимостта от постоянно наемане на служители. Българските компании, като че ли, изостават от тази тенденция, а повечето работодатели все още предпочитат да наемат служители на трудов договор.

За работата със специалисти на свободна практика разговаряме с Ясмина Тал, People & Operations Manager на новата българска платформа за дистанционна работа GigsRemote. Тя е експерт с над 17 години опит в управлението на човешки ресурси, процеси по наемане, задържане и развитие на таланти и изграждане на дългосрочни стратегии за редица компании в IT индустрията.

Какви са тенденциите?

В световен план все повече компании предпочитат да работят с фрийлансъри, като взаимоотношенията се установяват на принципа B2B, замествайки традиционните трудови договори. Тази тенденция е допълнително подчертана от факта, че някои от големите компании, като LinkedIn, съкращават своите служители и предоставят ролите им на външни партньори, с цел да отговорят на постоянно променящите се изисквания на клиентите.

Към момента в света има около 1.1 милиарда специалисти, работещи като фрийлансъри, а така наречената гиг икономика заема значителен дял с 455 милиарда долара. Пазарът на платформите, предлагащи работа за хора на свободна практика, също се разраства и през 2021 г. достига 4.9 милиарда долара, като се очаква до 5 години да достигне 12 милиарда долара.

В същото време този модел на работа се ползва с голям успех от години, особено в технологичния сектор, като някои компании имат опит от близо десет години. Пространствата за споделена работа също стават все по-популярни сред компаниите и служителите, тъй като предоставят гъвкавост и възможност за социализация, което често се счита за недостатък при работа от разстояние.

Работят ли българските компании с фрийлансъри?

Наблюденията на Ясмин Тал са, че в България стандартният модел на заетост на трудов договор е все още предпочитан от компаниите. В IT сектора пазарът продължава да се диктува от талантите и на работодателите все повече ще им се налага да се съобразяват с желанието им за гъвкавост.

Според нея, вече доста компании в България ползват услугите на таланти на свободна практика за по-специфичните проекти, а важен фактор за това се оказва доброто познаване на хората, с които избират да работят. Все повече специалисти с 15 и повече години опит често не искат да се обвързват с трудов договор и единственият начин компаниите да стигнат до тях, е да предложат B2B трудови взаимоотношения.

Защо компаниите трябва да се възползват от работата с фрийлансъри?

На първо място Ясмина Тал поставя гъвкавостта както за фрийлансърите, така и за компаниите. Този тип договори са обикновено свързани с конкретен срок, както и ясно дефиниран обхват на дейности или услуги, които консултантът ще извършва за дадената компания.

Фрийлансърът знае, че ако клиентът не е доволен от него, няма да има проекти и съответно няма да има и приходи. Затова в този тип взаимоотношения успяват наистина добрите експерти, отдадени на професионалното си развитие и отговорни.

Като друго предимство тя отбелязва възможността за изграждане на дългосрочни взаимоотношения между талантите на свободна практика и компанията. Когато двете страни са доволни от съвместната работа, много често продължават да работят заедно и след края на проекта. Взаимоотношенията често са дългосрочни, открити и без негативните последствия, които имат ситуациите на прекратяване на трудов договор.

Хората на свободна практика обикновено имат силна конкретна експертиза в своята област, а заради честото включване в различни проекти вече имат изградени умения да навлизат по-бързо в спецификите на работата и са по-фокусирани върху резултатите.

Ролята на GigsRemote в промяната на нагласите

Компании като GigsRemote играят важна роля в развитието на гиг икономиката в България, като свързват квалифицирани специалисти с големи компании и предоставят възможност за ефективна и успешна дистанционна работа.

Според Ясмина Тал, ключът към това е успешното идентифициране на правилните хора за правилните проекти. Екипът на платформата разполага със специализирани умения и технологични решения, които гарантират бързина и точност в подбора на таланти.

За съпоставяне на обявите за работа, свободните специалисти и техните умения, фирмата използва изкуствен интелект, който допълва и подобрява човешкия контакт между компаниите и талантите. Технологичните решения на платформата гарантират бързина и точност, като в същото време запазват човешкия фактор, който е от съществено значение за успешното сътрудничество между двете страни.

Идеята на компанията е да изгради цялостна екосистема, която подпомага фрийлансърите в различни области, позволявайки им да се фокусират върху развитието на професионалните си умения и експертиза.

В близко бъдеще GigsRemote планира да предоставя и услуги, обикновено осигурявани от работодателите, като социални придобивки, до които самостоятелно работещите обикновено нямат достъп.

Прочетено: 561