При вноса намалението е по-изразено - с 6,2 на сто на годишна база

През първото полугодие на 2023 г. от България са изнесени стоки на обща стойност 44,43 млрд. лв., което е с 3,1% по-малко в сравнение със същия период на 2022 г., сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ), разпространени днес.

Основен фактор за понижението е спадът на износа към страни от Европейския съюз (ЕС) от 6,3%, докато експортът към трети страни се повишава с 3,1 на сто за периода до общо 16 млрд. лева.

Само в рамките на месец юни тази година общият износ на стоки от България възлиза на 7,35 млрд. лв. и намалява с 15,6% спрямо същия месец на предходната година.

Изменение в стойностния обем на износа на стоки от България на годишна база. 

Вносът намалява още по-изразено

За полугодието общо в страната са внесени стоки на стойност 48,78 млрд. лв., което е с 6,2% по-малко спрямо периода януари - юни 2022 г. Импортът от страни от ЕС се повишава с 1% през периода, но общото понижение се определя от свиването на вноса от страни извън Евросъюза, където е регистриран спад от 15,4 на сто до 19,45 млрд. лева.

Само в рамките на месец юни 2023 г. общият внос на стоки у нас намалява с 22,6% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 7,91 млрд. лева.

Изменение в стойностния обем на вноса на стоки в България на годишна база. 

Общото външнотърговско салдо е отрицателно за полугодието и е на стойност 4,35 млрд. лева, а в рамките на месец юни е на минус 560 млн. лева.

Основни търговски партньори на България извън ЕС са Турция, Обединеното кралство, Китай, САЩ, Украйна, Сърбия и Република Северна Македония, които формират 54,6% от износа за трети страни през полугодието. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Турция, Руската федерация, Китай и Сърбия.

Външнотърговското салдо на България със страни извън ЕС през полугодието е отрицателно и е в размер на 3,45 млрд. лева.

Основни търговски партньори на България в ЕС са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Франция, които формират 61,7% от износа за Евросъюза. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Нидерландия.

Външнотърговското салдо на България с ЕС през периода полугодието е отрицателно и е на стойност 899 млн. лева.

Прочетено: 537