Над 50 обекта, сред които фитнеси, заведения, спортни зали, събития и детски центрове вече не изхвърлят пластмасовите бутилки и алуминиеви кенове в общия битов отпадък, а ги отделят за рециклиране. Те са част от най-новата инициатива за разделно събиране на пластмасови бутилки и алуминиеви кенове от респортанти, барове и спортни обекти в София Пловдив и Бургас – ЕКОзвезди.

"Вече събираме по около 20-30000 бутилки и кенове на седмица, като се надяваме това количество да се увеличава в геометрична прогресия с включването на нови обекти към програмата," оптимисти са организаторите от ЕКОПАК.

Сред Пловдивските заведения, които участват в програмата са ресторант Южен полъх, Casa de Cuba, Ресторант Стайл, Фитнес Авангард и други.

Програмата е на ЕКОПАК, най-голямата организация, създадена специално за разделно събиране на отпадъци от опаковки в България. А това е един от начините, по които организацията планира да постигне амбициозните цели за събиране на 77% от пластмасови бутилки и 50% от алумниевите кенове през 2025 г. Точно тези отпадъци са необходими, за да се осигури вторичен ресурс, за да се затвори цикъла и 25% от новите бутилки за напитки да съсържат именно материал от стари опаковки – друго законово изискване в посока създаване на кръгова икономика в България и ЕС.

За всички, които желаят да се включат има регистрационна форма онлайн ТУК.

Програмата се провежда в партньорство със Столична община, Община Пловдив и Община Бургас. И трите общини провеждат регулярни проверки на търговски обекти по линия на задължението на последните да прилагат разделно събиране за отпадъците си. Законът за управление на отпадъците изрично регламентира това задължение, като дава различни възможности за прилагането му, както и предвижда сериозни санкции за нарушителите – от 3000 до 10000 лева. Новата инициатива на ЕКОПАК дава опция за безплатно и ефективно решение на този проблем в частта му за пластмасовите бутилки и алуминиевите кенове.

Участието в програмата ЕКОзвезди е безплатна като обслужване и осигуряване на съдове за самите участници. Единственото изискване е да имат достатъчно количество подобен отпадък – поне по 100 бутилки/кенове на седмица и да се ангажират да ги събират отделно от останалия си отпадък, да ги смачкват, за да заемат по-малко място и да ги предават на камиона на ЕКОПАК.

Като знак за добра практика всяко участващо заведение получава и стикер-екозвезда, който да покаже на посетителите и клиентите си, че се грижи за природата и събира разделно отпадъците си. Освен това всички заведения, сключили договор по програмата се публикуват на платформата за екорейтинг – Зелена Алея на Славата - https://www.ecopack.bg/bg/zelena-aleja-na-slavata. Там те могат да получават гласове или "звезди" от всеки потребител, който подкрепя тази практика. В края на годината и началото на 2024 г. ЕКОПАК ще изтегли чрез томбола 100 от гласувалите, на които ще раздаде еко-раници, торби за разделно събиране или чадъри.

Вижте още снимки от участващите в инициативата Пловдивски обекти в галерията ТУК

Прочетено: 679