С един нов арбитър и двама нови медиатори беше попълнен съставът на Арбитражния съд при БСК. Членовете на Управителния съвет на БСК на свое заседание днес (20 септември 2023 г.) одобриха кандидатурите на Симеон Чаначев за член на Арбитражната колегия, Томислав Тошков и Продан Танев – за членове на Колегията от медиатори.

Членовете на УС бяха запознати с основните акценти в оперативната дейност на БСК в периода 14.06.2023 – 20.09.2023 г., вкл. участията на представители на Камарата в работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество, Икономическия и социален съвет на РБ, Европейския икономически и социален комитет, европейската бизнес конфедерация BusinessEurope и др. органи за партньорство на национално и международно ниво.

За пълноправни членове на БСК бяха приети 11 търговски дружества, както следва:

  1. „ИХБ Шип Дизайн“ АД. Началото на „ИХБ ШипДизайн“ АД (IHB Ship Design) е поставено през 2007 г., когато е създадено съвместно предприятие между Vik-Sandvik и „ИХБ ШипДизайн“. Дружеството осъществява дейности в сферата на корабното проектиране като независима компания – „ИХБ ШипДизайн“, част от Индустриален Холдинг България. „ИХБ ШипДизайн“ АД се занимава с: корабно проектиране; интериорен дизайн на яхти, круизни кораби, фериботи; 3D визуализация; индустриално проектиране. „ИХБ ШипДизайн“ АД предлага и специализирани услуги: регулиране и съответствие по индекса за енергийна ефективност на съществуващите кораби (EEXI), като оказва подкрепа при разработването на предпроектно проучване; инспекция; управление на проекти; 3D лазерно сканиране. За 15 години опит с екип от 80 инженери, „ИХБ ШипДизайн“ АД има над 400 завършени проекта. През 2020 г. създава дъщерната компания „ИХБ 3Дизайн“, с цел да разшири обхвата си от услуги и да навлезе в нови сектори.
  2. „Легранд България“ ЕООД е част от голямото семейство на международния лидер в сферата на електрическите инсталации и дигитална сградна инфраструктура Legrand. Групата е представена в над 90 страни, с повече от 38 хиляди служители по цял свят. В България дружеството стартира дейност през 2005 г. като търговско представителство на Legrand SNC, а през 2015 г. врати на българския пазар отваря филиалът на компанията – „Легранд България“ ЕООД, с основна цел да изгражда „умни домове“, да ги направи по-устойчиви за всички, да намали отпечатъка върху околната среда на своите продукти чрез кръгов подход. С всичко това компанията е водещ двигател и новатор в настъпилата Четвърта индустриална революция Индустрия 4.0. Дружеството разработва и развива своите продукти в 3 продуктови категории: Решения за жилищни сгради – ключове и контакти, автоматизация и видеодомофония, щепсели и разклонители; Решения за обществени сгради – структурно окабеляване и решения за работното място, системата Mosaic, управление на осветлението и аварийно осветление, UPS – непрекъсваем източник на захранване; Решения за индустрията – прекъсвачи, разпределителни шкафове и табла, елементи и аксесоари за табла.
  3. „Иновейшън Стартър Бокс“ ЕООД  е първата българска специализирана агенция за иновации, която вече 10 години партнира на бизнеса и публичния сектор за дизайн на дългосрочна култура на иновации. През годините компанията преживя поредица от трансформации заедно с бързото и комплексно развитие на дейността си. В началото (2014 г.) организира само обучения по иновации, но бързо навлиза и в развитието на тематични събития (2015 г.), консултантски проекти (2016 г.), а от няколко години развива и своя акселераторска програма за подкрепа на стартъпи (от 2020 г.). Фокусът на „Иновейшън Стартър“ е да трансферира международно иновационно ноу-хау от последно поколение в България, като обучава млади и зрели компании да ползват методи за иновации в работата си, финансови инструменти за финансиране на иновативни идеи и ги свързва в своята партньорска мрежа. Консултантите в екипа на компанията са завършили курсове на обучение във водещите на глобално ниво институции в областта на иновациите като d.school Stanford, SIT, IICM. „Иновейшън Стартър“ е основател на първия голям международен форум за иновации у нас Innovation Explorer и на най-голямото публично частно иновационно партньорство в България Академия за иновации.
  4. „Ревита“ ООД  е компания със солиден опит във вноса и дистрибуцията на натурални и диетични добавки за здраве и красота. Основната й дейност е ангажирана в предлагането на висок клас продукти, създадени от утвърдени в индустрията производители от Канада и САЩ. В портфолиото на „Ревита“ са включени световноизвестни марки като Nature’s Way, Natural Factors, Life Extension, Webber Naturals, Manuka Doctor и други брандове, чиито продукти се разработват в съответствие с най-високите международни стандарти за качество, безопасност и ефективност. „Ревита“ предлага широка гама продукти: мултивитамини, билкови екстракти, антиоксиданти, омега-3, -6 и -9 мастни киселини, пробиотици и ензими, фибри, оригинален новозеландски пчелен мед от манука и други естествени средства за профилактика и подпомагаща терапия.  На страниците на Revita.bg може да се открият и полезни статии от експерти и автори с дългогодишен опит в тематиката, има възможност и за онлайн безплатна консултация със специалисти в различни области – нутрициология, обща медицина, акушерство и гинекология, съдова хирургия и др.
  5. „Гео Нутришън“ ООД. Дружеството е основано през 2000 г. и се занимава с търговия на широка гама хранителни добавки. Целта на компанията е да разпространява все по-широкообхватна информацията за ползата и предимствата на хранителните добавки, показвайки възможностите за един по-добър и здравословен начин на живот, както за решаване на определени здравословни проблеми, така и за профилактика и превенция на организма. Предлаганите от „Гео Нутришън“ продукти са с доказано високо качество и покриват всички съвременни европейски критерии за високо ниво на производството. Дружеството предлага продуктите си чрез десетки аптеки и дрогерии в цялата страна.
  6. „ШЕЛ България“ ЕАД. „ШЕЛ“ е на българския пазар повече от 30 години и е една от водещите компании в бизнеса с търговия с петролни продукти в своите над 100 търговски обекта. От стъпването си на пазара у нас „ШЕЛ“ налага нови бизнес стандарти в индустрията и пренася на местно ниво своята богата международна експертиза, оказвайки благоприятно въздействие върху бизнес средата в България. През м. февруари 2016 г. Shell Exploration and Production подписа договор за търсене и проучване за находища на нефт и природен газ в блок "1-14 Силистар" в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море. През 2017 г. компанията разшири своето бизнес присъствие в България, като добави доставките на авиационно гориво към портфолиото от бизнеси в страната. Основните приоритети в работата на „ШЕЛ България“ са: безопасността, като в сътрудничество с БПГА е инициатор за регулаторна промяна и въвеждане на алтернативен метод за безопасна инспекция на газови резервоари чрез роботизирана техника; декарбонизацията, печелейки първо място в конкурса „Най-зелените компании в България; дигитализацията – чрез въвеждане на цифрови технологии във вече съществуващи услуги и дигиталната карта „Шел клуб смарт“; социална отговорност – с прилагане на политики за приобщаване, многообразие и повишаване корпоративната култура. Компанията има инициативи, насочени към  български студенти и ученици от средни и висши технически учебни заведения, както и множество инициативи, посветени на безопасността на пътя.
  7. „Пулс Джим Шоп“ ЕООД стартира дейност през 2010 г. като компания, която предоставя професионално фитнес оборудване и аксесоари към него за фитнес зали, хотели и спа центрове. Работи с професионално фитнес оборудване Active Gym – най-прогресивният дистрибутор на фитнес оборудване и аксесоари в Европа. Дружеството предлагаме възможност за стартирате на бизнес чрез изготвяне на план за фитнес център или за оборудвате на хотел с модерни и надеждни нови или рециклирани професионални фитнес уреди и оборудване. Компанията предлага и собствен лизинг при различни условия. „Пулс Джим Шоп“ е консултирала и оборудвала най-бързоразвиващата се верига лайфстайл клубове на територията на Балканите – Pulse Fitness&Spa, като понaстоящем в България има действащи 14 клуба от веригата, наградени няколко поредни години с титлата „Фитнес център на годината” и още в процес на изграждане.
  8. „Интеробмен България“ ЕООД е компания, която осъществява трудово-посредническа дейност при набиране на работна сила от трети страни за почти всички сфери на индустрията чрез внос на работници от Украйна, Молдова, Турция, Беларус, Русия, Узбекистан, Казахстан и Киргизстан. Основните сфери за осигуряване на работна сила са сектор туризъм, производство и услуги (шофьори, строители, мебелисти, шивачи, селскостопански работници и др.). За туристическия бизнес „Интеробмен“ внася служители от няколко страни за периоди до 3 и до 9 месеца, като оформя всички необходими документи без предварителен финансов ангажимент. Дружеството гарантира, че може да осигури служители за всяка една позиция, като предлага изключително атрактивни и прозрачни условия. От услугите на „Интеробмен“ се възползват успешно „Албена“ АД във всичките си хотели по Черноморието, Ваканционен клуб “Ривиера“; хотелите от веригата на HVD в Слънчев бряг, Обзор и Златни пясъци; хотелите „Грифид“; курортът „Св. Св. Константин и Елена“; големият производител на домашен текстил „Калинел“ ЕООД; „Идеал Стандарт - Видима“ АД; строителният холдинг “Планекс” и транспортната компания „Юнион Ивкони“.
  9. „Ентреа Кепитъл“ ООД е основано през 2008 г. с амбицията да продължи да се утвърждава като водеща фирма за инвестиционно банкиране и финансово консултиране в региона. Работи пряко с Българската агенция за инвестиции за промотирането на различни инициативи за привличане на преки чуждестранни инвестиции в основните финансови центрове по света. В началото на 2010 г. „Ентреа Кепитъл“ се присъединява към M&A International като ексклузивен представител за България. По този начин получава достъп до повече от 600 професионални партньори от 46 държави. През 2013 г. става стана ексклузивен партньор и на Rothschild за България, получавайки достъп до над 900 консултанти в 40 държави, огромна международна експертиза и контакти с инвеститори от цял свят. Сред по-значимите клиенти по консултантски проекти на „Ентреа Кепитъл“ през последните години са: Lavazza; „Приста Ойл Груп“; Български енергиен холдинг; сделки с китайски стратегически инвеститори; по придобиването на най-голямата фотоволтаична централа в България.
  10. „Енерджи Юнион“ ЕООД е основано през 2013 г., с основна дейност възстановяване и други услуги по управление на отпадъци.
  11. „М-ТЕКС рециклиране на текстил“ ООД (M-Texx) с предмет на дейност – търговия на едро и дребно с облекло и обувки, рециклиране и преработка на текстилни отпадъци. „М-ТЕКС“ е компания, която се е посветила на създаването на устойчиво бъдеще чрез намаляване на текстилните отпадъци и замърсяването. Дружеството организира и управлява дейности по разделно събиране, рециклиране и оползотворяване на отпадъци от текстил, облекла и обувки на територията на над 60 общини на Република България (вкл. малки населени места). Към момента има близо 400 контейнера в страната. Целта на „M-Texx“ е да утрои процента на рециклирания текстил от 2 на 6% до 2030 г. чрез предоставяне на безплатни услуги за рециклиране на текстил на домакинства и организации в България; чрез насърчаване намаляване на използването, преизползването и рециклирането и чрез образование сред младежите в училищата.

 

 

Прочетено: 1207