Стартира приема на проектни предложения по процедура BG05SFPR002-1.004 „Адаптирана работна среда“ на Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г.  С планираните средства предприятията могат да посрещнат новите предизвикателства, свързани с прехода към климатично неутрална икономика и променящите се модели на работа. Процедурата се реализира с финансовата подкрепа на Европейския Социален Фонд плюс.

Допустими са търговци по смисъла на Търговския закон, разполагащи с финансов и оперативен капацитет за изпълнение на проектите. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ е в размер на 50 000 лв., а максималният – 391 166 лв. За микро, малки и средни предприятия финансирането е 100% безвъзмездно, а за големите ще трябва да осигурят 20% съфинансиране

Кандидатите задължително трябва да планират в проектите си дейност за разработване и прилагане на „зелени“ модели на организация на труда, изготвяне на „зелени“ карти за организация на работни процеси и обучение на заетите лица в предприятието. Въвеждането на „зелени“ модели трябва да е свързано с повишаване на ресурсната ефективност и/или намаляване въздействието върху околната среда, и/или повишаване устойчивостта на предлаганите продукти и услуги. Могат да се закупят лични предпазни средства, специално работно облекло, колективни предпазни средства, да модернизират, реконструират или обезопасят съществуващи обекти, технологични процеси, машини и съоръжения, свързани с подобряване условията на труд.

Допустими дейности по процедурата са и осигуряване на социални придобивки за работещите, ремонт и оборудване на места за отдих, рехабилитация, хранене и др., както и психологическа подкрепа с цел превенция и профилактика на стреса на работното място, професионалното прегаряне и ефектите от COVID пандемията върху менталното здраве.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е до 31 декември 2023 г., 17:00 часа. Кандидатстването се извършва изцяло по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и подаване на формуляра и придружителните документи чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020), единствено с използването на валиден Квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула „Е-кандидатстване“ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.

Прочетено: 841