Областите от Северозападна България Видин и Монтана вече не са на дъното по икономическо развитие, съобщи Светла Косдтадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика, по време на Регионалния форум „Бизнесът и регионите: Северозападна България – Перспективата“, организиран от списание BGLOBAL в партньорство с БСК, който се провежда в Монтана. Но Костадинова посочи, че производителността на труда в региона остава на едно от най-ниските нива, коефициентът на безработица расте, а тревога буди фактът, че трайно безработните са на относително по-високо ниво.



Бъдещето на иновативна, модерна и просветена България минава през развитието на регионите и моят регион е част от това развитие. Стъпка по стъпка нещата се променят, важно е да продължим напред. Нека направим повече стъпки към иновативен, модерен и просветен Северозапад, каза Ванина Вецина, народен представител от Област Монтана. 

Петър Торнев, „Аксенчър България“, председател на Обществото на бъдещето, националната инициатива на сп. BGlobal, говори за предизвикателствата, свързани с навлизането на изкуствения интелект в бизнеса. Страхът от новите технологии води хората да се страхуват за тяхната работа, те си задават въпроса: Уменията, които имам днес, ще ми помогнат ли за работа утре? Затова работодателите трябва да насърчават хората да използват изкуствения интелект по адекватен начин, за да развият своите умения.

Северът не е за пренебрегване, в Западна Европа северът навсякъде е по-добре развит, каза кметът на Монтана Златко Живков, който е и председател на Националното сдружение на общините в Република България. Той посочи, че Монтана има безработица от само 4%, която е най-ниска в региона на Северозападна България и сега за някои производства проблемът е как да намерят хора.

В бъдещия програмен период Европа ще продължи да развива подобни програми на Плана за възстановаване и устойчивост - пари срещу реформи, и ние трябва да бъдем готови да изискваме от българските политици обещаните реформи да се случват, защото иначе всички страдаме, заяви депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер.

Прочетено: 267