21.12.2009

Изх. 05-00-2 / 21.12.2009г.

 

Позиция 

Относно: Резултати от проведената среща на страните към Рамковата конвенция на Обединените нации по изменението на климата (РКОНИК) в Копенхаген от 07 до 18 декември 2009г. и изпълнение на националните задължения за съкращаване на емисиите на парникови газове (ПГ)

 

Българската стопанска камара – съюз на българския бизнес изразява следната позиция относно резултатите от приключилата конференция в Копенхаген: 

  1. Подкрепя позицията на общо разочарование на европейската индустрия, представена от BUSINESSEUROPE на 19.12.2009г. по повод приключването на срещата в Копенхаген. 
  1. Изразява неудовлетворение от липсата на ангажименти от страна на големите развити и развиващи се държави - основни емитенти на ПГ. 
  1. Приетата с Пакета „Климат и енергетика” общоевропейска цел за едностранно намаляване на емисиите на ПГ с 20% през 2020г., спрямо 1990г., налага за Р. България дискриминационно, непропорционално съкращаване на ПГ с 50% спрямо нивото от 1988г. (базова година по Протокола от Киото за България). В тази връзка следва да се отчита и необходимостта от удвояване на националния БВП до 2020г., с оглед промяна на статуса на България като страна от последните позиции по икономическо развитие в ЕС -27. 
  1. Поетите предварителни едностранни ангажименти от страна на ЕС влошават конкурентоспособността на европейската и българска индустрия (ЕС-27) в непосредствена и дългосрочна перспектива. 
  1. Създават се условия за бързо и значително нарастване на производствените разходи - за проекти за намаляване на ПГ, за консумирана ел.енергия и енергийни ресурси на по-високи цени и за закупуване на емисионни права. Това ще насърчи в средносрочен план преместването на производства, мощности и инвестиции от България към страни извън ЕС, вкл. съседни на Р. България, които към настоящия момент не се ангажират с намаляване на емисиите на ПГ и свързани с това мерки и политики. 
  1. Настоява отново българското правителство да ускори: 
  • сключването на сделки за продажба на т.нар. предписани емисионни единици (Аsigned Amount Units), чиито общ потенциал надхвърля 1 млрд. щ.д. Съответните приходи следва да бъдат насочени изключително за развитие на проекти за енергийна ефективност в индустрията, строителството, транспорта и бита, в безвъглеродна енергетика, в.т. ч. ядрена и ВЕИ;
  • подготовката, обсъждането със заинтересования бизнес и приемане с национален консенсус на дългосрочна стратегия за развитие на енергетиката, ВЕИ и намаляване на емисиите на ПГ в периода до 2020-2030 г. 
  1. Обръща се към членуващите в БСК браншови, регионални организации и предприятия за спешно разработване и прилагане на ефективни секторни, регионални и фирмени стратегии за въвеждане на енергийна ефективност, ВЕИ и намаляване на емисиите на ПГ. 

            Управителен съвет на БСК


Позиция на БСК относно резултатите от приключилата конференция в Копенхаген
Добави мнение