27.05.2003

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

РАБОТНАТА ГРУПА

В МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ ЗА ИЗГОТВЯНЕ НА ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ

НА ЗАКОНА ЗА КОРПОРАТИВНО ПОДОХОДНО ОБЛАГАНЕ

  

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

Предстоящите изменения на Закона за корпоративно подоходно облагане би следвало да целят създаване на предпоставки за насърчаване и разширяване на бизнеса, разкриване на нови работни места и минимизиране на административните пречки.

В тази посока принципните ни предложения за промени в закона са насочени към данъчно стимулиране на инвестициите за технико-технологично обновление, за ползване на привлечен капитал, за разкриване на нави работни места и опростяване режима на внасяне на данък върху печалбата, а именно:

1. Данъчно стимулиране на инвестициите за технико-технологично обновление       

Основна насока за промяна на закона трябва да бъде облекчаването на данъчната тежест при осъществяването на разходите за инвестиции и технологично обновление, а за постигането на тази цел биха могли да се ползват редица методи като:

  • промени в амортизационния режим - да се допуснат ускорени срокове за амортизации преди всичко за активите от II категория – машини и съоръжения, където направената промяна фактически не се отрази;
  • процент от направените инвестиции да се признават за разход преди преобразуване на печалбата за данъчни цели;
  • да се преотстъпи или намали данък при инвестиции за машини и съоръжения и т.н.

2. Данъчно стимулиране на ползването на привлечен капитал

Предлагаме отмяна на регулирането на слабата капитализация.

Регулирането на лихвите по банкови заеми и финансов лизинг е стопански неоправдано. Това са лихви за ползвани предимно инвестиционни източници чрез които се разширява производството и извършва неговото технологично обновление. Ограничаването на тези финансови източници особено на настоящия етап се отразява крайно негативно на стопанската дейност.

 3. Данъчно стимулиране на разкриването на нови работни места.

  • в чл.60, ал.3 изискванията за райони с безработица 50 на сто по-висока от средната за страната за последните две години да се замени с една година, така както е в чл.61д.

Предлагаме да се направи анализ на ползваните облекчения за разкриване на работни места и на база на този анализ да се предприемат необходимите предложения за изменение на закона в посока насърчаване на разкриването на нови работни места.

4. Намаляване ставката на данък върху социалните разходи

С разширяването на определението социални разходи, където вече не се определя само съгласно КТ, а и по ред и начин от ръководството на предприятието се дава възможност работодателя да може да провежда една по-широка и всеобхватна социална политика в ръководеното от него дружество. С прилагането на една ставка за представителни разходи и социални разходи като цяло тази идея се обезсмисля, тай като няма никакво значение какъв вид разход ще бъде след като данъка е в еднакъв размер. 

5. Опростяване на режима на внасяне на данък печалба

Предлагаме да се премахне режимът на авансовите вноски на основата на платените данъци за предходната година. Да се въведе отново авансово облагане на базата на действителен финансов резултат.

Досегашният начин за авансово внасяне на корпоративния данък е твърде усложнен. Прилагат се три бази за определяне на вноските. Една база за вноските за първото тримесечие /годината преди предходната коригирана с коефициенти/, втора база за периода от 1 април до 31 декември /предходната година коригирана с коефициент/ и за губещите и новообразуваните предприятия се определяше трета база /текущата печалба през годината/. Съгласно чл.56, ал.6 дружествата могат по свое усмотрение да намалят авансовите вноски за периода от 1 април до 31 декември, като за това само уведомяват с декларация ТДД.   Считаме, че предвидената възможност е продиктувана от необходимостта авансовите вноски в максимална степен да се доближат до фактическите такива. Като това може да се извърши много по-лесно ако се възприеме принципа за всички предприятия авансовите вноски да се определят през годината на базата на фактически реализираната печалба, а не на базата на предходни години.

 

 

                                     

 

        


Относно: Предстоящите изменения на Закона за корпоративно подоходно облагане
Добави мнение