09.06.2009

Изх. №   05-01-70/ 09.6.2009 г.

 

ДО

Г-Н ПЕТЪР ДИМИТРОВ

МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА

И ЕНЕРГЕТИКАТА

 

Г-Н ДЖЕВДЕТ ЧАКЪРОВ

МИНИСТЪР НА ОКОЛНАТА

СРЕДА И ВОДИТЕ

 

ОТНОСНО: преразпределение на квоти за търговия с емисии на парникови газове (ПГ) за 2008-2012г., съгласно писмо на Европейската комисия, и свикване на заседание на Междуведомствената работна група (МРГ)

           

            УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИМИТРОВ,

            УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЧАКЪРОВ,

 

Новите членове на Европейската комисия (ЕК) ще бъдат изслушвани в Европейския парламент през есента. Това прави недопустимо отлагането на подготовката и приемането на ново разпределение на свободни квоти за търговия с емисии на парникови газове за 2008-2012г., в съответствие с исканията на Европейската комисия. В тази връзка, настояваме да ни бъде изпратено писмото на ЕК от март 2009г., като МРГ незабавно обсъди условията за внасяне на промени в разпределението на квотите. 

Припомняме, че Българската стопанска камара неколкократно е сигнализирала за необходимостта от спешни действия. Прехвърлянето им за решаване от следващото правителство увеличава рисковете от забавяне (вероятно с около една година) и ще предизвика значителни финансови загуби за всички задължени инсталации и сектори. С оглед ускоряване на процедурите по разработване на новото разпределение на квотите, БСК настоява за предприемане на следните действия: 

1. Предлагаме четири варианта за разпределение на квотите за 2008-2012г., които се основават на относителния дял на действащите инсталации, спрямо: 

А.        верифицирани емисии от 2007,

Б.         верифицирани емисии от 2008,

В.        средногодишни верифицирани емисии от 2007 и 2008,

Г.         по-високите от верифицирани емисии от 2007 или 2008. 

Предлаганите варианти представляват предварителни, необвързващи, справочни оценки, а не официално предложение за метод на разпределение. Те следва да бъдат обсъдени в МРГ относно адекватност, приложимост, справедливост, прецизност и да бъдат съпоставени с алтернативни варианти, които евентуално ще съгласуват МИЕ и МОСВ.

 

2. Според БСК е задължително до края на м. юни да бъде избран разпределителен метод и актуализираните квоти за 2008-2012, да бъдат приети от Министерския съвет и представени на ЕК. Този метод следва да бъде приемлив за инсталациите и за ЕК (еднакво прилагани принципи, поотделно спрямо действащи и нови инсталации).

 

3. БСК е предлагала многократно, последващото разпределение на резерва за нови инсталации да се извършва по ред и условия, определени чрез постановление на МС (проект на което следва да бъде незабавно подготвен от МОСВ и МИЕ и разгледан в МРГ).

 

4. Преди всичко, следва да бъде решен проблемът за общото количество за разпределение между:

 

- действащи инсталации,

- новите участници (сега 10% или около 4,2 млн т + евентуално допълнителни квоти за нови големи горивни инсталации, стартиращи през 2009г.), и

- проекти за съвместно изпълнение (сега - 0,904 млн т средногодишно по разчети на МОСВ; преди - 0,8 млн т).

 

5. Доколкото вече са известни верифицираните емисии за 2008г., съответните квоти за 2008г., по инсталации следва да бъдат разпределени на 100% (т.е. емитирани „Х” тона през 2008, получени „Х” тона свободни квоти). По такъв начин, новият метод за преразпределение следва да бъде избран и приложен, като се определят средногодишни квоти за периода 2009-2012 по инсталации и сектори.

 

В такъв случай, общото количество за разпределение по действащи инсталации за 2009-2012, ще е равно на разликата между общото количество квоти по ЕК 5г. Х 42,2 млн т. вериф., емисии за 2008г. 5г. Х 0,9 млн т (проекти съвместно изпълнение) определения общ резерв за нови инсталации за 2009-2012. 

6. След спешно съгласуване между МОСВ и МИЕ, следва да бъде свикана незабавно МРГ за консултиране и приемане на предложение за решение за: 

- определяне на общия резерв за нови инсталации за 2009-2012г., и за проекти съвместно изпълнение,

- приложими варианти за разпределение на оставащото количество между действащите инсталации,

- избор на оптимален вариант, отговарящ на изискванията на ЕК и интересите на операторите на инсталациите,

- ускорено приемане на проект на решение, което да бъде прието от МС и внесено в ЕК. 

7. При наличие на други предложения за алтернативни варианти за справедливо разпределение, еднакво като подход и намаление за всички инсталации и сектори, те следва да бъдат представени и обсъдени незабавно в МРГ. 

Приложение: Варианти за разпределение на квоти за търговия с емисии на ПГ за 2008-2012г., по действащи инсталации

 

 

            Божидар Данев

            Председател


Забавяне на Националния план за разпределение на квоти за търговия с CO2
Добави мнение