09.09.2013

Изх. № 04-00-42 /  09.09.2013 г.

 

ДО

г-ЖА ЗИНАИДА ЗЛАТАНОВА

Заместник министър-председател и

министър на правосъдието,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ

ЗА ТРИСТРАННО СЪТРУДНИЧЕСТВО

 

ОТНОСНО:

Проект на Постановление на Министерски съвет за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа /т.3 от дневния ред/

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ЗЛАТАНОВА,

БСК изразява следното становище по предложения проект Постановление на Министерски съвет за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа/НУРИПДНР/ след съгласуване на проекта с Българска морска камара, член на БСК:

1. Подкрепяме предложените изменения и допълнения, които са във връзка с влизането в сила от м.август 2013 г. за Република България на Морската трудова конвенция - 2006 г., включително и направената промяна в разпоредбата на чл.37, ал.4 от Наредбата, заместваща първоначалния вариант на текста, изработен след едногодишна работа от работната група към МТИТС с участието на всички заинтересовани страни, в т.ч. представители на работодателите и синдикатите.

2. Не подкрепяме новата редакция в текста на Приложение 1, т.13, последното тире, гласящ: „заверено копие от действащ вписан по реда на чл. 53, ал. 3 от Кодекса на труда колективен трудов договор, сключен между синдикалната организация и установен в Република България корабопритежател, в който се съдържат клаузи относно правото на организацията да извършва посредническа дейност по наемане на български моряци на работа на кораби, които плават под българско знаме, самостоятелно или чрез търговско дружество, когато заявителят е българска синдикална организация на моряци или нейно търговско дружество” .

С така направената редакция се разширява текста на конвенцията. Налага се да се уточни какво точно се има предвид с понятието "нейно".

В Конвенцията "Стандарт А1.4 т.3" дефинира "служби за набиране и настаняване на моряци управлявани от организации на моряци". За да може една организация на моряци да управлява такава служба, би трябвало службата да представлява част от (да е в структурата на) организацията на моряците. Когато обаче това е търговско дружество на синдикална организация на моряци, тогава участието на синдикалната организация в дружеството трябва да е над 50% за да може тя да го управлява. Използваното понятие в края на текста на Приложение 1 т.13 "нейно търговско дружество" не изразява еднолично участие или участие с управляваща (мажоритарна) квота.

Предлагаме: текста "нейно търговско дружество" да се замени със следния текст: "търговско дружество, в което синдикалната организация има управляващо мнозинство."

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

БОЖИДАР ДАНЕВ

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ


По промените в Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа
Добави мнение