18.11.2020

Изх. № 05-06-10/ 18.11.2020 г.

 

ДО

ПРОФ. Д-Р КОСТАДИН АНГЕЛОВ, ДМ
МИНИСТЪР НА ЗДАРЕОПАЗВАНЕТО

 

КОПИЕ:

 

Г-Н ЛЪЧЕЗАР БОРИСОВ
МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА

 

ОТНОСНО: „ЗЕЛЕНИТЕ КОРИДОРИ“ В ТЪРГОВСКИТЕ ВЕРИГИ

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

С настоящото изразяваме подкрепа за предложението на Сдружението за модерна търговия (член на БСК), обединяващо 12 от най-големите търговски вериги у нас, за отпадане на т.нар. „зелени коритори“ за пазаруване на граждани над 65-годишна възраст.

Споделяме виждането, че мярката е неработеща, не води до реални ползи за възрастните клиенти, но успоредно с това, създава предпоставки за струпване на граждани от всички възрасти във и пред търговските вериги, което води до допълнителни рискове за тяхното здраве, вкл. за здравето на хората над 65-годишна възраст.

Мярката затруднява работещите на сменен режим, работещите пенсионери (над 65-годишна възраст), родителите на деца в училищна възраст и, не на последно място – работещите в търговските вериги, които често се затрудняват в определянето на възрастта на едно или друго лице, а нямат законовото право да изискват документ за самоличност.

Освен създаването на конфликтни ситуации и затруднения, мярката не спомяга по никакъв начин за гарантирането на безопасна за пазаруване среда на възрастните клиенти, които по дефиниция пазаруват в неактивните (ненатоварените) часове на деня.

Търговските вериги влагат значителни средства, за да гарантират безопасна среда за потребителите и екипите – за регулярни дезинфекции, за предпазни средства, за плексигласови прегради, за информационни материали и т.н. Прилаганите превантивни мерки срещу КОВИД-19 би следвало да гарантират безопасно пазаруване за всички потребители, независимо от тяхната възраст или от избраното от тях време за пазаруване.

 

С УВАЖЕНИЕ,

 /п/

РАДОСВЕТ РАДЕВ

Председател на УС на БСК


БСК подкрепя премахването на
Добави мнение