10.07.2014

След тежки консултации в Народното събрание с наше участие беше постигнато крехко съгласие между парламентарните групи на ГЕРБ, Коалиция за България и ДПС за основните законодателни приоритети до края на дейността на този парламент, който от вчера отново заработи.

Главен проблем, около чието решение се изгради политическият компромис, е спешната нужда от актуализация на бюджета на НЗОК.

В тази връзка, оценяваме като политически безотговорна позицията на министър-председателя на Република България Пламен Орешарски, с която се заявява отказ да се внесе съответният законопроект в Министерски съвет, а оттам – и в Народното събрание час по-скоро.

Призоваваме лидерите на двете партии – БСП и ДПС, подкрепящи правителството, да гарантират изпълнението на поетия от тях политически ангажимент за спешна актуализация на бюджета на НЗОК.

Настояваме до края на седмицата министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева да внесе необходимия законопроект в Министерски съвет, а правителството да го одобри и внесе в Народното събрание не по-късно от 15 юли 2014 г.!

Заявяваме, че ако това не стане, ще бойкотираме работата на Надзорния съвет на НЗОК и ще призовем представителя на пациентските организации в Надзорния съвет да ни последва.


ДЕКЛАРАЦИЯ на КНСБ, КТ „Подкрепа”, БСК и КРИБ относно актуализацията на бюджета на НЗОК
Добави мнение