26.09.2016

С писмо до председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси БСК предлага да бъде прието изменение на Закона за митниците, с което да отпадне изискването лицата, издаващи сертификати за непреференциален произход на стоки, да притежават акредитация от компетентна международна организация, както и да бъде предвиден преходен период за влизане в сила на останалите изисквания на чл. 16з (обн., ДВ, бр. 58/2016.

В писмото се отбелязва, че в изпълнение на своите функции за подпомагане на членовете си, БСК съдейства на българските предприятия за осъществяване на експорт на тяхната продукция с консултации, разкриване на нови пазари и намиране на партньори. Камарата от 18 години издава непреференциални сертификати за удостоверяване на произход на стоките.

Тази дейност се осъществява в съответствие с:

  • Правилата на Световната митническа организация;
  • Споразумението относно правилата за произход на Световната търговска организация;
  • Действащите до 20.04.2016 г. Регламенти 2913/92 и 2454/93 на ЕС и влезлите в сила от 1 май 2016 г. нови Регламенти на ЕС 952/2013, 2015/2446 и 2015/2447;
  • Закона за митниците и Правилника за неговото прилагане;
  • Устава на БСК и практиката на търговските и стопански камари и индустриални съюзи по света.

Съгласно международната практика, БСК е предоставила на компетентните органи в повече от 50 държави, както и на Консулския отдел на МВнР образци от подписите и печатите на лицата, упълномощени да заверяват сертификати за произход.

От 1998 г. до настоящия момент от името на БСК са издадени над 170 000 сертификата, съобразно изискванията на приложимите национални и международни търговски правила и обичаи. Сертификатите се облепват с таксови марки, за отпечатването на които камарата има съответните разрешения от страна на Министерството на финансите. Разрешенията периодично се подновяват.

В същия период БСК многократно е съдействала на Агенция „Митници“ за установяването на автентичността на сертификати за произход по искане на чуждестранни митнически власти.

БСК счита, че регламентираното в Закона за митниците разрешение от министъра на финансите за издаване на сертификати за непреференциален произход на стоки от определено лице е обосновано и съответства на международната практика. Камарата е подала своето заявление със съответните документи, съобразно законовите изисквания, и се надяваме дейността ни в тази област да продължи в бъдеще. Изискването за разрешение обаче влиза в сила незабавно, с обнародването на закона, без да е предвиден период в преходните и заключителни разпоредби, позволяващ да се спази технологията по комплектоване и подаване на документите, тяхното разглеждане и произнасяне на министъра на финансите.

Сериозни затруднения създава изпълнението на изискването лицето, издаващо непреференциални сертификати за произход, да притежава и акредитация от компетентни международни организации. Позволяваме си да отбележим, че този текст в чл. 16з от ЗМ беше предложен за първи път на второ четене в пленарна зала на НС/ и приет като редакционна поправка, въпреки че по същността си е допълнение на текста, което внася ново съдържание и включва ново изискване за осъществяване на дейност. В закона не се посочва кои са компетентните международни организации и каква акредитация трябва да извършват те. Нашите проучвания на международните организации в областта на търговията в Европа не установиха организации, акредитиращи такъв вид дейност. Изключение прави Международната търговска палата – Световна федерация на палатите, която е учредила от 2014 г. международна верига от свои членове, издаващи сертификати за произход, като механизъм за утвърждаване на най-добрите практики и съответните национални процедури. БСК още в началото на август 2016 г. се обърна към Международната търговска палата и получи отговор, че БСК не може да бъде акредитирана от тях, тъй като веригата е създадена, за да обслужва единствено търговски палати.

Горните текстове правят невъзможно стриктното спазване на закона от лицата, възнамеряващи да осъществяват дейност по чл. 16з от ЗМ. Това рефлектира неблагоприятно и заплашва да блокира дейността на търговците, осъществяващи износ на стоки, които трябва да бъдат придружени от сертификати за непреференциален произход.


Относно затруднения при прилагането на чл.16з от Закона за митниците
Добави мнение