16.03.2020

До: Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Обръщение на производителите на домакински електроуреди в България относно кризата, предизвикана от COVID-19

В тази безпрецедентна ситуация, в която се намират България и целият свят, браншът на домакинските електроуреди в България призовава българското правителство да предприеме всички необходими мерки да подкрепи българския бизнес и да не позволи неговия колапс.

Искаме да обърнем внимание на факта, че всичко в икономиката е взаимно обвързано. Всички сектори в икономиката на страната вече са сериозно засегнати от кризата, предизвикана от COVID-19, но големият удар предстои. Браншът на домакинските електроуреди ежедневно търпи загуби от нарушени доставки при вноса и износа на суровини и продукти, създаващи невъзможност за изпълнение на договорни поръчки, вследствие на което фирмите търпят санкции; от затваряне на търговските обекти; отсъствия на персонала; загуба на клиенти; провалени изложения; блокирани инвестиционни проекти и др. За всички е ясно, че загубите ще растат с развитието на кризата.

Съкращаването на икономическата дейност на предприятията ще доведе до прекратяване на редица договорни отношения и освобождаване на персонал, което ще рефлектира в свиване на потреблението, спиране на икономическия растеж и ще породи остри социални проблеми. Тези и други последици ще окажат неблагоприятно въздействие върху бързото овладяване на икономическата ситуация след нормализиране на положението. В този смисъл предприетите от правителството мерки трябва да обхващат всички сектори на икономиката. Те трябва да са спешни, ефективни, да се приложат на национално ниво и да защитят всички браншове и техните служители.

Най-големият приоритет в тези условия са запазването на живота на хората и тяхната работа.

Препоръчваме няколко мерки, с които държавата да се ангажира, за да се съхранят функционирането на българската икономика и работните места.

- Държавата да поеме заплатите и осигуровките на служителите, които обстоятелствата ще изискат да бъдат съкратени или да излязат в неплатен отпуск вследствие на кризата;

- Да се намалят данъците и таксите за бизнеса и гражданите за периода на кризата и да се удължат сроковете за безлихвеното им плащане. Някои държави обявиха нулеви данъчни периоди. Подобни мерки може да изглеждат крайни, но настояваме правителството да обсъди сериозно възможността те да се приложат в България;

- Държавата да поеме осигурителните вноски на работодателите за периода на кризата;

- Банките да предоставят гратисен период за обслужване на кредитите.

Предложените мерки не са изчерпателни. Антикризисният план на правителството трябва да бъде изработен с участието на всички заинтересовани страни.

Междувременно призоваваме към гражданска отговорност, спазване на кризисните мерки на правителството и солидарност.

Надяваме се, че гласът на българския бизнес, в това число и на бранша на домакинските електроуреди, ще бъде чут и всички нужни действия за спасяване на българската икономика ще бъдат превърнати в реалност в най-кратки срокове.

APPLiA България


Позиция на производителите на домакински електроуреди в България във връзка с COVID-19
Добави мнение