10.11.2021

Управителният съвет на БСК одобри на проведено днес (10 ноември 2021 г.) заседание Позиция на БСК по основни принципи, свързани с определянето на минималната работна заплата за страната, и основни очаквания към държавния бюджет на Република България за 2022 г.

УС на БСК изразява своята тревога от продължителната липса на стабилно парламентарно мнозинство, което да излъчи редовно действащо правителство. България е изправена пред предизвикателствата на низ от кризи – здравна, икономическа, а вече и енергийна. Преминаването през тези кризи изисква дългосрочна визия и ясен политически ангажимент. УС на БСК поддържа свои предходно заемани позиции през последните 10 и повече години относно основните принципи, свързани с определяне на МРЗ в страната. БСК отново поставя на вниманието на политическите субекти, които предстои да влязат в следващия парламент, необходимостта от приемане на механизъм, критерии и прозрачна методология за определяне на МРЗ, съгласуване на средносрочна бюджетна прогноза и преустановяване на административното определяне на допълнителни плащания към трудовото възнаграждение в частния сектор, извън определените в Кодекса на труда и колективното трудово договаряне.

Относно бюджета на РБ за 2022 г. УС на БСК очаква:

  1. адекватни икономически и фискални политики, свързани с управление на инфлационните процеси;
  2. предвиждане на адекватни краткосрочни мерки в подкрепа на бизнеса, компенсиращи увеличените цени на електроенергия;
  3. предвиждане на мерки в подкрепа на заетостта с обхват, съответстващ на удължената Временна рамка за държавните помощи на ЕК (след официалното й удължаване – на този етап до м. юни 2022);
  4. стимулиране на брутните частни вътрешни инвестиции (фирмените инвестиции) с цел ускоряване на трансформацията на икономиката и нейната капиталова модернизация (напр.: облекчаване на данъчните амортизационни норми, субсидии и др.);
  5. мерки, стимулиращи компаниите да инвестират в т.нар. зелен и дигитален преход, допълващи заложеното в НПВУ, с акцент върху кръговата икономика, декарбонизация на икономиката и премахване на административните и регулаторни пречки.

С пълния текст можете да се запознаете ТУК.


Позиция на УС на БСК по определянето на МРЗ и основните очаквания към Бюджета на РБ за 2022 г.
Добави мнение