28.03.2022

Изх 02-00-7/28.3.2022 г.

 

ДО

Г-Н АНТОН ТОНЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА
ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Г-Н МИЛЕН МАТЕЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА
ПО КОНСТИТУЦИОННИ И ПРАВНИ ВЪПРОСИ

Г-Н ЛЮБОМИР КАРИМАНСКИ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА
ПО БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ

ПРИ 47- ТО НС

 

ОТНОСНОЗаконопроект за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, № 47-254-01-30/24.03.2022

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Българската стопанска камара изразява принципна подкрепа за предложения законопроект. Предложените промени са в съответствие с приетата политика към бежанците от страните от ЕС, както и с решения на Министерския съвет. В проекта са уредени редът и начинът на финансиране за лицата, които са продобили статут на здравно осигурени лица.

Подкрепяме възприетия подход здравното осигуряване на лица, получили временна закрила, да се осъществява за сметка на средства от Държавния бюджет. Всяко друго решение би противоречало на солидарния характер на системата. Същевременно, в законопроекта следва да се предвиди след започване на работа по трудов договор, респ. - като самоосигуряващо се лице, задължението на държавата да отпада и тези лица да се осигуряват, както е уредено по Закона за здравното осигуряване.

Намираме за полезно при обсъжданията в Народното събрание, компетентните органи да представят и справка как този въпрос е решен в останалите държави-членки, доколкото чл. 13 на Директива 2001/55/ЕО за въвеждане на временна закрила предвижда задължебие за държавите-членки да осигуряват медицинско обслужване, включва минимално изискващата се помощ при спешни случаи и медицинско обслужване от първа необходимост в случай на болест.

 

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС на БСК


Относно проект на ЗИД на Закона за здравното осигуряване (НС, №47-254-01-30)
Добави мнение