12.08.2022

изх. № 01-00-3/12.08.2022 г.

ДО                                                                                                                                     

Г-Н РУМЕН РАДЕВ

ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ 

Г-Н ГЪЛЪБ ДОНЕВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ОТНОСНО: Скандален търг на „Булгаргаз“ с начална цена от 380 лв./MWh

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Продължават скандалните действия при осигуряването на природния газ.

„Булгаргаз“ обявява търг с начална цена от 380 лв./MWh! Индустрията, топлофикациите и домакинствата изнемогват посред лято при цени от порядъка на 300 лв., а „Булгаргаз“ купува за септември на 380 лева.

Такива цени не могат да се компенсират от по-евтиния азерски газ. Тези цени ще затрият българското производство, ще доведат до фалит топлофикациите и ще оставят българите на тъмно, студено и без работа на прага на зимата.

Ако вземахме заявените количества от „Газпром експорт“, при настоящите цени на холандския газов хъб TTF (206-207 EUR/MWh), цената им за септември би била от порядъка на 131 USD/MWh или под 250 лв./MWh. Вместо това, ние търсим газ неизвестно от къде на цени 1,5 пъти по-високи!

Подобни действия са безотговорни към националния интерес, обричат българските производства – от малката хлебопекарна до знакови предприятия. Поставят под въпрос топлото и светлото на българина и рискуват стабилността на цялата енергетика.

Политици и брокери се упражняват ежедневно в публичното пространство, че нямаме нужда от газ, че пазарът бил свободен и прочее. Газът е „футболът“ днес – всички разбират от него. До онзи ден ни обещаваха четири пъти по-евтин газ. И в август е два пъти по-скъп спрямо април. А зимата идва утре.

Докога ще се държим като най-богатата държава в ЕС?

Настояваме подобни скандални действия да бъдат прекратени, а Министерският съвет и кризисният щаб да преустановят хаоса и да започнат да вземат национално отговорни решения.

В противен случай, щетите, нанесени на икономиката и гражданите, ще са необратими.

Искаме достатъчни количества и поносими цени!

 

С УВАЖЕНИЕ,

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС на БСК
и председател на АОБР за 2022 г.,
по поръчение на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ    


АОБР относно скандалния търг на „Булгаргаз“ с начална цена от 380 лв./MWh
Добави мнение