30.09.2022

 

Изх. №05-21-10/ 30.9.2022 г.

 

ДО

Г-Н АЛЕКСАНДЪР ПУЛЕВ,

МИНИСТЪР НА ИНОВАЦИИТЕ И РАСТЕЖА

 

ОТНОСНО: Обществено обсъждане на Проекти на документи за кандидатстване и изпълнение на процедура BG-RRP-3.005 - Решения в областта на информационните и комуникационни технологии и киберсигурността в малките и средните предприятия

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПУЛЕВ,

Българска стопанска камара (БСК) отчита и приветства усилията, които се полагат за подкрепата за дигиталната трансформация на българските МСП.

В този смисъл, БСК има следните коментари по пакета документи за кандидатстване по процедура BG-RRP-3.005 - Решения в областта на информационните и комуникационни технологии и киберсигурността в малките и средните предприятия, с които считаме, че ще се постигне по-висока ефективност и резултати:

1. Киберсигурността и свързаните с въвеждането на тези технологии обучение на служителите трябва да бъдат изведени като хоризонтална услуга, част от всички останали групи услуги и решения.

Аргументи:

  • Киберсигурността и свързаното с нея обучение на персонала и мениджмънта на фирмите се подразбират като наложителни за всички потенциални дейности, свързани с дигиталната трансформация на предприятията.
  • Предвид целевата група, към която е насочена процедурата, такова решение от наша гледна точка изглежда наложително. Не може да се очаква, че предприятията с ниска степен на дигитализация ще имат необходимите технологични решения, знания и умения, с които да могат да поддържат получените дигитални услуги и решения по процедурата. От друга страна, въвеждането на дигитални решения без оптимално ниво на киберзащита, за което да се обучат служителите, би могло да се окаже пагубно за такъв контингент фирми и за техните клиенти. 

2. Изискването за регистрирана търговска марка в България и/или в Европейския съюз да отпадне от списъка с минимален обхват на функционалностите на групите ИКТ услуги

Аргументи:

  • Регистрацията на търговска марка не е ИКТ услуга и не се извършва от ИКТ доставчици.
  • Няма логика да се смесват двете неща – регистрация на интелектуална собственост, каквато е търговската марка, и дигитализацията на предприятията. Двете не са непременно обвързани.
  • Като вземем предвид целевата група, към която е насочена интервенцията – МСП с начално и ниско ниво на дигитализация – едва ли сред тях би имало голям брой предприятия, които да има какво да защитят като търговска марка. Регистрацията на търговска марка е част от развитието на фирмата, който би могъл да бъде косвен резултат от постигнатото по-високо ниво на дигитална зрялост след изпълнението на дейностите по процедурата. 

3. Демаркацията, изключваща изцяло сектор „Хранително-вкусова промишленост“ от възможност за кандидатстване, трябва да бъде внимателно преразгледана и прецизирана.

Аргументи:

  • Включването на икономически дейности от Сектор С, насочени към преработка на селскостопански продукти (от раздел 10 и 11), към недопустимите икономически дейности по процедурата не кореспондира със записания текст в Програмата за икономическа трансформация в одобрения НПВУ, а именно, че мярката е насочена към предприятия от „всички сектори на българската икономика, с изключение на сектор А Селско, горско и рибно стопанство, сектор В Добивна промишленост, сектор F Строителство, сектори Образование и Социална дейност, които се финансират чрез други програми или мерки“. Прилагайки този текст, Управляващият орган не би трябвало да изключва други сектори и икономически дейности.
  • Демаркацията по отношение на сектор С (дейности 10 и 11), обоснована с необходимостта да се избегне припокриването на интервенциите между настоящата инвестиция и Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, би била валидна единствено в случай, че сходни целеви дейности са предвидени в ПРСР, а видно от публикуваните обяви, такива не се предвиждат за същия период. В този смисъл, механичното изключване на тези сектори от процедурата, за да се спази демаркацията с ПРСР, е дискриминационно и лишаващо един структуроопределящ за българската икономика сектор от възможността при равни други условия да получи възможност да дигитализира своите дейности.

В тази връзка, предлагаме изключените дейности от сектор С да бъдат включени като допустими в процедурата „Решения в областта на информационните и комуникационни технологии и киберсигурността в малките и средните предприятия.“

Оставаме на разположение за допълнителна информация и последващо сътрудничество.

 

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС на БСК

 


Относно: Проекти на документи за кандидатстване и изпълнение на процедура BG-RRP-3.005 - Решения в областта на ИКТ и киберсигурността в МСП
Добави мнение