18.10.2022

Изх. № 03-00-29/ 18.10.2022 г.

ДО

Г-Н ХРИСТО АЛЕКСИЕВ,
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПО ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ПОЛИТИКИ,
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КРИЗИСНИЯ ЩАБ ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА

Г-Н РОСЕН ХРИСТОВ,
МИНИСТЪР НА ЕНЕРГЕТИКАТА

КОПИЕ:

 

Г-Н НИКОЛА СТОЯНОВ,
МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА И ИНДУСТРИЯТА

Г-ЖА ИВА ПЕТРОВА,
ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР НА ЕНЕРГЕТИКАТА

Г-ЖА ЛЮБОМИРА ГАНЧЕВА,
СЕКРЕТАР НА КРИЗИСНИЯ ЩАБ ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА

 

  ОТНОСНО: Проект на Закон за прилагане на Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 г. относно спешна намеса за справяне с високите цени на енергията и предложение за схема за компенсиране на цените на електроенергията за небитовите крайни клиенти

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР НА ЕНЕРГЕТИКАТА,

Смятаме, че приемането на Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 г. е навременно и подкрепяме усилията на Европейския съюз за справяне с високите цени на енергията и намаляване на потреблението на електроенергия. Приветстваме и подхода на правителството за създаване на национална нормативна уредба, с която да се уреди прилагането на Регламента в България. Държавата има възможност да приложи мерки за намаляването на електропотреблението според разпоредбите на Регламента, както и да гарантира прилагането на справедлива схема за компенсиране на цените за крайните небитови потребители.

По отношение на целите за намаляване на потреблението на електроенергия във върховите часове сме на мнение, че държавата може и трябва да търси възможности за намаляване на брутното електропотребление в системата на електроенергетиката – най-вече от собствените нужди на електропроизводителите, както и в публичния сектор. Намаляването на електропотреблението в индустрията следва да става на тръжен принцип и след заплащане на съответна премия. Този тип мерки биха съответствали изцяло на разпоредбите на Регламент (ЕС) 2022/1854.

Що се отнася до схемата за компенсиране на крайните клиенти за високите цени на електроенергията на небитовите потребители, действащият модел се доказа като работещ. Той позволи задържането на цените, даде предвидимост на бизнеса и предотврати голям спад в икономическата активност, подобен на този наблюдаван в някои други европейски страни. Поради това, настояваме настоящият модел за компенсиране да се прилага до 31 декември 2022 г., така както е предвиден в §23 и §24 от ПЗР на ЗИД на ЗДБРБ за 2022 г., а влизането в сила на нова схема да стане от 1 януари 2023 г. Това би било напълно в съзвучие с препоръките на регламента с оглед правната сигурност.

Приветстваме диференцирания подход, възприет за прилагане на нов модел за компенсиране на небитовите клиенти за цените на електроенергията. Новото предложение, обаче, е крайно неприемливо за работодателите. Поради това, предлагаме следния подход:

1. Потребителите, присъединени към разпределителните мрежи ниско и средно напрежение (в огромното си мнозинство това са малки и средни предприятия), да бъдат компенсирани за разликата между базовата цена (250 лв./MWh) и средната пазарна цена на сегмента „ден напред“ на БНЕБ, умножена по коефициент 1, за количествата, върху които по принцип се дължи цена „задължения към обществото“;

2. Потребителите, присъединени към преносната мрежа високо напрежение (това са основно големи и електроинтензивни предприятия), да бъдат компенсирани за разликата между базовата цена (200 лв./MWh) и средната пазарна цена на сегмента „ден напред“ на БНЕБ, умножена по коефициент 0.90, за количествата, върху които по принцип се дължи цена „задължения към обществото“. Коефициентът да бъде повишен с 5 пункта при доказани инвестиции в енергийна ефективност и с още 5 пункта при инвестиции във ВЕИ за покриване на собственото потребление. Сумата от базовата цена и некомпенсираната част от разликата (10%) да не надвишава 250 лв./MWh. Тези потребители са под 1000.

Нашите предложения доближават максимално новия модел на компенсиране към досега действащия, което ще запази всички положителни ефекти от него и ще го направи много по-лесен за администриране. Потребителите, присъединени към мрежите ниско и средно напрежение, обхващат на практика всички малки и средни предприятия, както и обществените потребители като болници, учлища, читалища, музеи и др. Компенсирането на разликата между базовата и пазарната цена с коефициент 1 при тези потребители по същество въвежда регулирана цена за тях, което е изцяло в духа и разпоредбите на Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 г.

Използването на коефициент 0.9 за потребителите, присъединени към мрежа високо напрежение, ще запази предвидимостта за тях, гарантирана от досегашния механизъм, като ще запази пазарния елемент с наличието на 10% променлив компонент и ще осигури и стимули за предприятията, инвестирали в повишаване на енергийната си ефективност и ВЕИ за собствено потребление.

Настояваме и механизмът за компенсиране да бъде разписан по подходящ начин в нормативен документ, за да се предотврати връщането към ситуацията, съществуваща преди юли 2022 г. Тогава формулата за компенсиране се одобряваше ежемесечно от Министерски съвет, което създава огромна правна и политическа несигурност и повишава неимоверно рисковете за бизнеса.

Изразяваме и несъгласие с определените референтни стойности по типове производители за определяне на размера на целевата вноска във ФСЕС. Изчисленията на АОБР сочат, че референтната стойност за ядрената централа може да бъде в интервала 90 – 120 лв./MWh, тази за кондензационните централи, изгарящи въглища, да е 120 – 140 лв./MWh плюс променливата съставляваща за емисиите, а стойността за ВЕИ без договор за компенсиране с премии да е 160 лв./MWh.

Подкрепяме въвеждането на две цени за битовите потребители, като предлагаме по-високата цена, която ще бъде заплащана след преминаването на определен праг на консумация, да бъде изравнена с тази на МСП.

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС на БСК
и председател на АОБР за 2022 г.,
по поръчение на АИКБ, БСК и
КРИБ


Относно прилагането на Регламент (ЕС) 2022/1854 за компенсиране на цените на ел.енергията
Добави мнение