24.02.2023

ОБРЪЩЕНИЕ

ДО

ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ГОСПОДИН РУМЕН РАДЕВ

СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕДИИТЕ,

Геостратегическото противопоставяне и политическо разделение в последните години предизвика енергийна криза от ескалация на цените на енергоизточниците в Европейския съюз и Република България, поставяйки на изпитание модела и участниците на енергийния пазар и отражението му върху българската икономика.

Динамичните промени и предизвикателства съвпаднаха с изтичане срока на Енерийната стратегия до 2020 год. и отлагане на насроченото за 10.09.2020 год. общественото обсъждане на Проекта за Енергийна стратегия до 2030 год. с хоризонт до 2050 год.

Ескалацията на конфликта в Украйна разкри дефицита на експертиза и визия сред управляващите и необходимостта от преформулиране и изпълняване на дългосрочни стратегически цели.

Политически наложената на страните от ЕС Зелена сделка поставя на изпитание не само енергетиката на страните от ЕС, но е и предизвикателство пред конкурентността и устойчивостта на цялата европейска икономика.

Необходимостта от изработване на Енергийна стратегия е регламентирана в чл. 4, ал. 2, т. 1 от Закона за енергетиката, защото устойчивото развитие на българската енергетика е основен фактор за осигуряване на сигурност и устойчивост на българската икономика, и сигурност, и достъпност за българските граждани.

Динамичните политически промени и липсата на стабилно управляващо мнозинство подчиняват българските интереси, формулирани и защитени в стратегически документи, в т.ч. Енергийната стратегия на извънредни и оспорвани документи, какъвто е Планът за възстановяване и устойчивост, при който основен критерий не е дългосрочната визия, а усвояването на всяка цена на средства без анализ на последствията от изпълнение на ограничителните условия в тях.

Инициативата на служебното министерство на енергетиката да организира Кръгла маса за представяне на Визия за Електроенергийна стратегия е положителна, но сме длъжни да заявим, че Енергийната стратегия е основен стратегически документ, който е всеобхватен и неделим по сектори, тя следва да се разработи, обсъди и след широка обществена подкрепа да се приеме от Народното събрание.

Ние сме обезпокоени, че основополагащ стратегически документ, определящ дългосрочната перспектива на страната, се разработва на части по ускорена процедура от тесен кръг специалисти в Министерството на енергетиката.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

От името на работодателски, браншови и синдикални организации, научни и академични организации и утвърдени енергийни експерти, подписали настоящото обръщение, ПРЕДЛАГАМЕ формирането на широкопредставителна експертна работна група за изработка на Стратегия за устойчиво енергийно развитие до 2050 год., която да трасира дългосрочната енергийната политика на българската законодателна и изпълнителна власт в съответствие с общоприети в нея национални цели и приоритети.

При изработката на Енергийната стратегия Експертната работна група следва да изготви обоснована прогноза за енергийното потребление на страната, да извърши задълбочен анализ на състоянието и структурата, трасетата и източниците на енергийните доставки, балансирането на доставчиците, на енергийния и мощностния баланс с оглед на устойчивото развитие на енергийния микс, на мрежите за пренос и разпределение, на енергийната ефективност.

Приемането и изпълнението на Енергийна стратегия с дългосрочен хоризонт осигурява устойчивост на икономическото развитие и е основополагаща за краткосрочните планове за развитие на страната.

ПОДПИСАЛИ:

АСОЦИАЦИЯ НА ИНДУСТРИАЛНИЯ КАПИТАЛ В БЪЛГАРИЯ
УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ
ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛ ВЕЛЕВ

БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА
УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ
ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОБРИ МИТРЕВ

АСОЦИАЦИЯ СВОБОДЕН ЕНЕРГИЕН ПАЗАР
УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ
ПРЕДСЕДАТЕЛ: СОНЯ НИКОЛОВА-КАДИЕВА

АСОЦИАЦИЯ ХИДРОЕНЕРГИЯ
УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ
ПРЕДСЕДАТЕЛ: РАДОСЛАВ СЛАВОВ 

БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ЗА ВОДОРОД, ГОРИВНИ КЛЕТКИ И СЪХРАНЕНИЕ НА ЕНЕРГИЯ
УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ
ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПРОФ. ДАРИЯ ВЛАДИКОВА

БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ПРИРОДЕН ГАЗ
УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ
ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТОСЛАВ ИВАНОВ

БЪЛГАРСКА ГАЗОВА АСОЦИАЦИЯ
УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ
ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЛАМЕН ПАВЛОВ

БЪЛГАРСКИ ЕНЕРГИЕН И МИНЕН ФОРУМ
УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ
ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВАН ХИНОВСКИ

БЪЛГАРСКА ПЕТРОЛНА И ГАЗОВА АСОЦИАЦИЯ
УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ
ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЖИВОДАР ТЕРЗИЕВ

АСОЦИАЦИЯ НА ТЪРГОВЦИТЕ И ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ПРИРОДЕН ГАЗ И ВОДОРОД
УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ
ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВЕСЕЛИН ТОДОРОВ

ИНЖ. АТАНАС ДИМИТРОВ
ТЕЦ "МАРИЦА ИЗТОК 2" ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР 2003-2007 ГОД.

ИНЖ. ИВАН АЙОЛОВ
ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР НА ЕНЕРГЕТИКАТА, 2013 - 2014
ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА "ЕСО" ЕАД, 2005 - 2010

ПРОФ. Д-Р ИНЖ. ИВАН МАРКОВ
ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР НА ЕНЕРГЕТИКАТА, 1995 - 1996
ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА "МИНИ МАРИЦА-ИЗТОК" ЕАД 2005 - 2009

Д-Р ЛЮБОМИР ДЕНЧЕВ
СЪВЕТНИК ПО ЕНЕРГЕТИКА НА ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ПО ИКОНОМИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ, 2013 -2014
ГЛАВЕН ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА "БУЛГАРГАЗ ХОЛДИНГ" ЕАД, 2007 - 2008
ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА "БУЛГАРГАЗ" ЕАД, 2005 - 2006
ГЛАВЕН ИКОНОМИСТ НА "ЕНЕРГОПРОЕКТ" ЕАД, 1987 - 1989


Обръщение за приемане и изпълнение на Стратегия за устойчиво енергийно развитие 2050 г.
Добави мнение